Maison Denoix

In de 19e eeuw ontstonden er veel distilleerderijen in de regio. Vooral in Brive-la-Gaillarde zijn er maar liefst tien bedrijven om aan de lokale vraag naar aperitieven en likeuren te voldoen. Helaas zijn er op dit moment nog maar weinig distilleerderijen in bedrijf.

Maison Denoix is opgericht in 1839 in Brive-la-Gaillarde.
In 1839 heeft Pierre Lacoste de distilleerderij opgericht door zijn “curaçao triple sec” te ontwikkelen. Louis Denoix voegde zich heel snel bij hem en nam de leiding van het etablissement over bij het overlijden van Pierre Lacoste. Hij vond de “Supreme Denoix” uit, een smakelijk walnotenwater, destijds bekend om zijn anticholera-eigenschappen, maag, wormafdrijvend en koortsverdrijvend! Curaçao en Suprême worden tot op de dag van vandaag geproduceerd volgens dezelfde voorouderlijke recepten.
Het bedrijf is de oudste van de 19e-eeuwse distilleerderijen van Brive. De familiegeschiedenis omvat vijf generaties die allemaal op hun beurt de geheimen van hun vak hebben doorgegeven en dus het familiebedrijf koesteren en in stand willen houden.
De naam Denoix betekent walnoot. Iedere zomer worden meer dan 11 ton lokaal geteelde groene walnoten geplet, maar tegenwoordig gebruiken ze uiteraard niet meer de molenstenen die vroeger gebruikt werden.

Deze walnotenlikeur is liefdevol gemaakt en is een uitstekend digestief. Na het maceratieproces* wordt het sap gemengd en vijf jaar gerijpt in eikenhouten vaten. De vruchten van het land worden gebruikt en de familie bewaart de recepten die zijn doorgegeven. Dit zijn geen chemisch geproduceerde aroma’s. Ook andere likeuren van verschillende planten zoals jeneverbes, verbena, venkel en sinaasappelschil worden hier gemaakt, maar ook een mix van chocolade, koriander en kweepeer gecombineerd met Armagnac! 

Distillerie Denoix heeft ook een fijne selectie wijnen, champagnes en sterke drank.

Open voor het publiek en groepen zijn het hele jaar welkom, van 9u30 tot 12u30 en van 14u30 tot 19u, van dinsdag t/m zaterdag. Maison Denoix is gesloten op feestdagen.
Gratis rondleiding en gratis proeven.
In juli en augustus: open van maandag t/m zaterdag. Rondleiding met gids om 14.30 uur. Op de site staat aangegeven hoe u kunt reserveren voor een bezoek aan Maison Denoix.

www.denoix.com
9 Boulevard du Maréchal Lyautey
19100 BRIVE LA GAILLARDE
05 55 74 34 27

 

* Een maceratie is een fysisch proces waarbij kruiden enige tijd wordt blootgesteld aan een vloeistof zoals water, olie of alcohol. Die vloeistof dient als oplosmiddel voor bepaalde inhoudsstoffen van de kruiden. Na een bepaalde tijd worden de kruiden eruit gezeefd en blijft een vloeistof met opgeloste stoffen achter. Deze oplossing heet een maceraat. Tijdens het maceratieproces wordt er geen warmte toegevoegd. Het is een ‘koude extractie’ methode. Als oplosmiddel komen water, alcohol, olie en glycerine in aanmerking.