Napoleon Bonaparte
Een nieuwe film!!
Napoleon 1ᵉʳ is een spectaculaire, actierijke film over de turbulente opkomst en ondergang van de beroemde Franse keizer Napoleon Bonaparte, gespeeld door Oscar®-winnaar Joaquin Phoenix.
Even een korte geschiedenis:
Napoleon Bonaparte (Ajaccio – Corsica), 15 augustus 1769 – Sint-Helena, 5 mei 1821), gedoopt als Napoleone di Buonaparte, was een Frans generaal en dictator tijdens de laatste regeringen van de Franse Revolutie. Als Napoleon I was hij van 2 december 1804 tot 11 april 1814 keizer der Fransen. Napoleon was de tweede zoon van advocaat Charles Bonaparte en Maria Letizia Ramilo.
Napoleon Bonaparte verbleef vaak op Corsica na de dood van zijn vader in 1785 en nam vanaf het begin van de revolutie deel aan de politieke strijd op het eiland. Hij speelde een belangrijke rol bij de onderdrukking van de royalistische opstand in 1795 en werd benoemd tot commandant van het leger van Italië. In hetzelfde jaar trouwde hij met Joséphine de Beauharnais (zie ook informatie over haar op deze pagina).
Na de briljante Italiaanse campagne, waarin Bonaparte zich ontpopte als een groot strateeg en een bekwaam onderhandelaar, werd hij naar Egypte gestuurd om de Engelse route naar India af te snijden, maar toen hij hoorde van de interne en externe moeilijkheden van Frankrijk, keerde hij terug naar Parijs (waar hij “École militaire de Paris” bezocht had). Hij smeedde een complot tegen de “Directoire” (regime dat Frankrijk regeerde vanaf het einde van de Nationale Conventie (26 oktober 1795) tot 9 november 1799).
Verteerd door ambitie en belust op verovering kwam Bonaparte in 1799 aan de macht met “Le coup d’État du 18 Brumaire”.
Tien jaar na “la prise de la Bastille” (de bestorming van de Bastille) werd Napoleon “Premier consul de France”, daarna “Consul à vie” van 1802 tot 1804, voordat hij zichzelf uitriep tot “premier empereur des Français” op 2 december 1804 en regeerde van 18 mei 1804 tot 6 april 1814, daarna van 20 maart tot 22 juni 1815, onder de naam Napoleon Iᵉʳ.
“Le Code civil des Français” (Burgerlijk Wetboek) werd afgekondigd op 21 maart 1804. Napoleon slaagde in waar alle regeringen voor hem hadden gefaald: het aannemen van een goed geschreven en gemakkelijk te interpreteren wetboek van burgerlijk recht, de triomf van geschreven recht over gewoonte. Hij was de drijvende kracht achter dit grote werk, dat werd bedacht en voorbereid door een groep vooraanstaande juristen, aan wie hij de middelen verschafte om te werken.
In het buitenland dwong hij Oostenrijk vrede te sluiten en sloot met Engeland de Vrede van Amiens, waarmee een einde kwam aan tien jaar oorlog in Europa.
Zijn veroveringspolitiek voortzettend, trok hij ten strijde tegen de Europese machten. Na zijn mislukking tegen Engeland (1805) ontmantelde hij de continentale coalities (Austerlitz, 1805; Jena, 1806; Friedland, 1807) en sloot een verbond met Rusland en stelde een continentale blokkade tegen Engeland in. Hoewel de Spaanse Oorlog (1806-1814) een vreselijke beproeving bleek, tekende hij de Vrede van Wenen (1809) met Oostenrijk.
Nadat hij Josephine had verstoten, die niet in staat was om kinderen voor hem te baren (1809), trouwde hij met Marie-Louise van Habsburg-Lotharingen, met wie hij een jaar later een zoon kreeg, l’Aiglon, die hij koning van Rome maakte (→ Napoleon II).
Geconfronteerd met de strijdlustige houding van tsaar Alexander I lanceerde Napoleon in 1812 de Russische campagne, die eindigde met een rampzalige terugtocht (la Berezina). De keizer moest nog steeds het hoofd bieden aan een coalitie (Rusland, Pruisen, Oostenrijk) die eindigde in de nederlaag van Leipzig (1813) en vervolgens in de invasie van Frankrijk. Napoleon werd voor de eerste keer gedwongen af te treden (6 april 1814) en werd verbannen naar het eiland Elba. Nadat hij wist te ontsnappen, keerde hij terug naar Frankrijk (“les Cent jours”) maar hij moest opnieuw het hoofd bieden aan de coalitie en werd verslagen bij Waterloo (18 juni 1815). Vervolgens deed hij voor de tweede keer afstand.
Hij werd geïnterneerd in Sainte-Hélène en stierf daar op 5 mei 1821. Zijn as werd in 1840 teruggebracht naar Frankrijk en overgebracht naar Les Invalides.
Tweehonderd jaar na zijn dood blijft deze figuur, een van de beroemdste uit de Franse geschiedenis, sommigen fascineren vanwege zijn moed, durf en strategische geest, terwijl hij anderen boos maakt vanwege zijn buitensporige zin voor oorlog en zijn dictatoriale aard.
Bron: Larousse en Wikipedia