Tour de France (mannen) 2024

De Tour de France 2024 met 21 etappes wordt gehouden van 29 juni tot en met 21 juli. De Tour 2024 vertrekt een week eerder dan normaal – op 29 juni – vanwege een ander belangrijk sportevenement: de Olympische Spelen van Parijs 2024 (26 juli – 11 augustus).

Het officiële parcours van de Tour de France 2024 is bekendgemaakt. Er komt een Grand Départ vanuit Italië, een finish in Nice en daartussenin la Côte d’or, les Pyrénées en een finale in les Alpes du Sud.

Deze 111ᵉ editie van de Tour de France start dus opnieuw vanuit het buitenland. Het Grand Départ wordt gegeven op zaterdag 29 juni vanuit Florence in Italië.  Het is dit jaar de eerste keer dat er vanuit “de Italiaanse laars” wordt gestart. De Tour is overigens al zes keer vanuit Nederland gestart.
De eerste etappe vertrekt vanuit Florence naar Rimini aan de Adriatische kust. 

De route van de 12ᵉ etappe (11 juli) bijvoorbeeld neemt de renners mee richting Villeneuve-sur-Lot. 
Voordat het peloton aankomt in de Pyreneeën,  gaat het verder richting het zuiden van Frankrijk met een 13ᵉ etappe tussen Agen en Pau. 

Voor het eerst in meer dan een eeuw zal de Tour de France niet finishen op de Champs-Élysées in Parijs. Vanwege de Olympische Spelen, die op 26 juli beginnen, zal de laatste etappe plaatsvinden tussen Monaco en Nice. De slotetappe heeft de vorm van een individuele tijdrit. Het parcours van 35 kilometer zal de klimmers bevoordelen met twee passen tussen Passy et Combloux: La Turbie (8,1 kilometer met 5,6%) en een deel van Col d’Eze (1,6 kilometer met 8,1%).