Tour de France (vrouwen) 2024
De organisatoren zijn er in geslaagd om een datum te vinden tussen de Olympische Spelen en de Paralympics.
De start van de Tour de France Féminin 2024 is in Nederland, in 1954 al gastheer geweest voor de eerste internationale start van de Tour voor mannen in Amsterdam. In 2024 zal de helft van de acht etappes buiten Frankrijk plaatsvinden, met een etappefinish in Luik, België.
De wielrensters vertrekken op 12 augustus vanuit Rotterdam en komen zes dagen later aan op l’Alpe d’Huez.
Net als bij de Tour de France mannen wordt de derde editie van de Tour de France Féminin sterk beïnvloed door het feit dat de Olympische Spelen (26 juli-11 augustus) in Parijs worden gehouden.
Tot slot betekende het feit dat de wedstrijd de dag na de Olympische Spelen begon, dus op een maandag, dat de organisatoren twee etappes op dezelfde dag moesten aanbieden om hetzelfde aantal etappes te behouden, zoals vereist door bepaalde contracten. Deze zullen plaatsvinden op dinsdag 13 augustus, wanneer de wielrensters eerst zullen deelnemen aan een 67 km lange etappe die vlak zal zijn, voordat ze ’s middags verder gaan met een 6,3 km lange tijdrit in de straten van Rotterdam.
“We hadden op zondag kunnen starten, maar er zou geen tv-verslaggeving zijn geweest vanwege de Spelen, dus dat was onmogelijk,” benadrukt Tour de France-baas Christian Prudhomme, vooruitlopend op enige kritiek op een vermeende “bezuinigingswedstrijd” die half in het buitenland plaatsvindt.
Desondanks belooft de route, een rechte lijn van noord naar zuid, zowel aantrekkelijk als gevarieerd te zijn, met de eerste etappe in Nederland natuurlijk vlak, gevolgd door een etappe tussen Valkenburg en Luik die alle kenmerken van de klassiekers heeft, met beklimmingen van de Bemelerberg en de Cauberg, evenals des côtes de la Redoute et de la Roche-aux-Faucons be-klimmingen, bekend van Luik-Bastenaken-Luik.
En een ongekend slotweekend in de Alpen, te beginnen met een lange etappe naar Le Grand-Bornand. Dan, om af te sluiten, de koninginnerit, met een 3.900 meter hoogteverschil, met de Col du Glandon op zijn steilst (19,7 km aan 7,2%) voor de laatste finish op l’Alpe d’Huez (13,8 km aan 8,1%), een nieuwe legendarische top die gebruikt wordt in de Tour voor vrouwen één jaar na de Tourmalet waar “onze” Demi Vollering haar succes in 2023 vastlegde.
“Na de Vogezen in 2022 en de Tourmalet vorig jaar wilden we echt naar de Alpen”, benadrukt Marion Rousse, directeur. “