Wildwaterbaan

De Dordogne krijgt binnenkort een wildwaterbaan

In 2024/2025 heeft Bergerac een wildwaterbaan!
Vrijdag 16 april werd het project gepresenteerd, gesteund door de Dordogne-Périgord en het departement, ten overstaan van de 38 burgemeesters van de CAB en de plaatselijke volksvertegenwoordigers.
De kosten van dit project worden geschat op 10 miljoen euro. Het voorziet in de bouw van een afdaling over een lengte van 300 meter ter hoogte van de Bergerac-dam, de bouw van een gebouw van 1.000 m² en tribunes met bijna 3.000 plaatsen. “We zijn nummer één op het gebied van nautische reizen. We hebben 70 bedrijven die kano’s verhuren, 450.000 beoefenaars per jaar in de Périgord. Ik ben ervan overtuigd dat een wildwaterbaan het toeristisch en sportaanbod compleet zal maken”, legt Germinale Peiro uit, ook voormalig vice-wereld kampioen in een tweezitskano. Het is een ambitieus project dat meer dan 50.000 mensen per jaar zal aantrekken.

Vóór Bergerac werden andere plaatsen overwogen, namelijk Périgueux sur l’Isle en Aubas sur la Vézère, maar daar zijn de waterstromen in de zomer niet hoog genoeg. Het is Bergerac, de stad van Cyrano, die de meeste voordelen opleverde, vooral omdat het project bedoeld is om wereldwijd publiek aan te trekken.

Er zal tevens een voetgangersbrug over de Dordogne aangelegd worden. Bovendien komt er in de buurt een eersteklas camping met 300 plaatsen. De departementale weg, de 936, zal beter toegankelijk worden. De wildwaterbaan zal tevens dienen als vispassage.

Voor atleten maar ook voor locals en toeristen kondigde Germinal Peiro aan dat de wildwaterbaan open zou moeten gaan voor het Olympische jaar 2024.

“Er zullen activiteiten zijn voor schoolkinderen, toeristen, bewoners van 7 tot 77 jaar, maar het kan ook een wedstrijdterrein zijn op regionaal, nationaal en zelfs internationaal niveau”, aldus Germinal Peiro.

Dit is een project waarbij verschillende partners betrokken zijn, o.a. le Département, La CAB (Communauté d’Agglomération Bergeracoise) en  het EDF.