NIEUWS

De Nutri-score niet verplicht op voedsel in Frankrijk, aldus de minister van Volksgezondheid

De Nutri-Score zal niet verplicht worden gesteld voor voedselfabrikanten in Frankrijk, aldus de Franse minister van Volksgezondheid op woensdag 13 november 2024. De minister, Geneviève Darrieussecq, zei dat 1400 fabrikanten het systeem gebruiken, dat voor het eerst werd geïntroduceerd in 2017, om de voedingswaarde-informatie van hun producten op de voorkant van de verpakking te tonen. De minister zei vervolgens dat het systeem niet verplicht zou worden gesteld, maar dat het nieuwe algoritme dat bedoeld was om het systeem te stroomlijnen, zou worden aangeboden aan fabrikanten “Ik denk dat we ons moeten realiseren dat deze industriële voedingsbedrijven ook een rol hebben in de gezondheid van consumenten,” aldus de minister.

Nutri-Score is een voedingswaarde-etiket en beoordelingsscore op de voorkant van voedselverpakkingen die bedoeld is om de voedingswaarde-informatie voor consumenten te vereenvoudigen. Het heeft vijf kleuren en classificeert voedingsmiddelen van de meest voedzame (A – groen) tot de minst voedzame (E – rood) op basis van belangrijke ingrediënten zoals suiker, zout en eiwit. Het werd voor het eerst gebruikt in Frankrijk in 2017 en is sindsdien aanbevolen door de Europese Commissie en op vrijwillige basis ingevoerd in landen als België, Duitsland en Spanje.

Het systeem stuitte op verzet van grote voedselbedrijven en boeren, evenals van verschillende EU-landen, waaronder Italië, dat het gebruik van het systeem afwees vanwege de sterke lobby van landbouw- en voedselgroepen die aanvoerden dat het hun belangen zou kunnen schaden. Critici hebben vraagtekens gezet bij de methodologie van het systeem, dat in het verleden is bijgewerkt om de nauwkeurigheid te verbeteren. Sommige voedselproducenten in Frankrijk, met name kaasmakers, hebben het systeem bekritiseerd.

In september 2024 liet het Franse merk “Danone” het scoresysteem vallen nadat de drinkyoghurts een lagere score hadden gekregen. Hun beslissing werd bekritiseerd door consumentengroepen en de ontwerper van het Nutri-Score systeem, Serge Hercberg, die de stap “betreurenswaardig en schokkend” noemde.