Overheid

Nieuwe regelgeving voor "le Diagnostic de performance énergétique"(DPE) in 2025

De DPE, wat staat voor “Diagnostic de Performance Énergétique”, is een must voor iedereen die een woning wil verkopen of verhuren. Met deze tool kunt u het energieverbruik van een woning of gebouw schatten en zo de ecologische impact ervan beoordelen. De DPE werd in 2006 geïntroduceerd. Dit meetinstrument geeft informatie over de energieprestatie van een woning of gebouw, door het energieverbruik en de impact ervan in termen van broeikasgasemissies te beoordelen. Dit document maakt huiseigenaren en huurders bewust van het energieverbruik en de broeikasgasemissies van hun woning, vooral met het oog op renovatiewerkzaamheden.

Sinds 1 januari 2023 worden woningen op het Franse vasteland als energiezuinig beschouwd als hun energieverbruik (verwarming, verlichting, warm water, ventilatie, koeling, etc.) minder is dan 450 kWh/m2 eindenergie per vierkante meter woonoppervlak per jaar. Woningen met een hoger energieverbruik dan deze waarde mogen niet meer te huur worden aangeboden. Dit verbod op de meest energie-intensieve woningen op de huurmarkt zal uiteindelijk gelden voor: 

  • woningen met een G-rating vanaf 2025
  • woningen met een F-rating vanaf 2028
  • woningen met een E-rating vanaf 2034

De DPE is verplicht voor alle verkopen en verhuringen van eigendommen op het Franse vasteland, met enkele uitzonderingen (zie artikel R126-15 du code de la construction et de l’habitation). De diagnose moet worden uitgevoerd op initiatief en kosten van de eigenaar of verhuurder en moet worden opgenomen in het technisch diagnosebestand (DDT), dat alle rapporten en verklaringen bevat die bij het voorlopige koop- of huurcontract zijn gevoegd.

Het DPE wordt vervolgens overhandigd aan de koper of huurder, die dan zijn of haar woonbudget kan ramen (verwarmingskosten, isolatieprestaties, enz.), waarbij de diagnose de theoretische jaarlijkse energiekosten van de woning in euro’s aangeeft.

Nieuwbouwprojecten vormen geen uitzondering op de regel. De DPE is verplicht wanneer je een woning buiten bouwplan koopt, d.w.z. in aanbouw. Dit staat bekend als een “DPE neuf” of “DPE construction”. In dit geval moet het worden geïnitieerd en betaald door de gebouweigenaar, en is het ook tien jaar geldig. De projectontwikkelaar bezorgt de koper de resultaten van het DPE uiterlijk op de dag van de oplevering van de nieuwe woning.

Welke informatie moet de DPE bevatten?
Het besluit van 31 maart 2021 betreffende de energieprestatiediagnose voor woongebouwen of delen van gebouwen Frankrijk bepaalt wat de energieprestatiediagnose moet bevatten.

De diagnose moet met name het volgende bevatten:

  • de relevante kenmerken van de woning en een beschrijving van de uitrusting ervan;
  • een indicatie van de jaarlijks verbruikte of geschatte hoeveelheid energie voor elke categorie van uitrusting en een beoordeling van de jaarlijkse verbruikskosten;
  • een beoordeling van de hoeveelheid broeikasgasemissies die verband houden met de jaarlijks verbruikte of geschatte hoeveelheid energie;
  • de classificatie van de woning volgens een referentieschaal (“energie”-label);
  • aanbevelingen om de energieprestaties van de woning te verbeteren, vergezeld van een beoordeling van de kosten en de doeltreffendheid ervan.

Focus op het “energie”-label
De DPE heeft een label dat varieert van A (extreem efficiënte woningen) tot G (extreem inefficiënte woningen, ook wel een “passoire thermique” genoemd), en heeft betrekking op twee aspecten:

  • energieverbruik
  • hoeveelheid broeikasgasemissies.

De DPE wordt zo berekend dat de letter die de DPE symboliseert (de “klasse”) het resultaat is van de slechtste van de twee beoordelingen (die van energieverbruik en die van broeikasgasemissies). Een “goede” DPE komt dus overeen met een cijfer van A tot B. Een “slechte” DPE krijgt een F of G. Het resultaat van de diagnose kan van invloed zijn op de verkoop- of huurprijs en kan een echt argument worden bij prijsonderhandelingen. 

Op 1 juli 2021 is een nieuwe, uitgebreidere en beter leesbare versie van het DPE voor woningen van kracht geworden. In overeenstemming met de Franse wet la loi sur l’Évolution du logement, de l’aménagement et du numérique (Elan), werd het DPE op deze datum volledig afdwingbaar. Het DPE, dat voorheen ter informatie werd uitgegeven, heeft nu echte rechtskracht. Dit betekent dat alle betrokkenen (huurder, koper, verkoper, verhuurder) gerechtelijke stappen kunnen ondernemen tegen de vastgoeddiagnosticus in geval van een fout, vergissing of nalatigheid in de diagnose.

Wie kan een DPE opstellen
De DPEmoet worden uitgevoerd door un diagnostiqueur certifié met une assurance professionnelle. Om een diagnosesteller bij u in de buurt te vinden, is un annuaire des diagnostiqueurs immobiliers certifiés beschikbaar. De diagnosesteller moet de DPE opsturen naar  het  l’observatoire de l’Ademe, dat vervolgens een nummer van 13 tekens uitgeeft dat op de DPE staat. Zonder dit identificatienummer is de DPE niet geldig.

Bron: Service-public.fr