Enkele feitjes 2021

De Heritage Foundation

De Heritage Foundation heeft maandag 20 december onthuld dat het restauratieproject “Les remparts de Domme” een steun krijgt van €114.000.

Foie gras

Enkele burgemeesters (o.a. Strasbourg, Lyon en Grenoble) hebben besloten om foie gras van hun recepties te weren om ethische redenen en uit respect voor het dierenwelzijn, maar de burgemeesters van Périgueux, Bergerac en Sarlat, evenals le président du Département de la Dordogne, verdedigen eenstemmig de producenten van foie gras in de Périgord en dus de Franse gastronomie. Zij zeggen dat foie gras deel uitmaakt van onze tradities en identiteit. Met bijna 100.000 directe en indirecte banen blijft Frankrijk de grootste producent en consument van canard gras, zeggen ze.

“Département fleuri”

Voor de tweede keer op rij heeft de Dordogne de onderscheiding “Département fleuri” gekregen. Deze onderscheiding is vijf jaar geldig en beloont het werk van “le Pôle Paysage et espaces verts du Département “voor de promotie van “Steden en dorpen in bloei” en voor de ondersteuning van de gemeenten en toeristische promotie (gids met “10 plus beaux sentiers du Périgord autour des Villes et villages fleuris”).

verboden te roken

Drie parken worden rookvrij in de Dordogne. De gemeentehuizen van Champcevinel en Coulounieix-Chamiers hebben in december besluiten aangenomen in verband met de strijd tegen kanker in de Dordogne. Zes andere gemeentehuizen in de Dordogne volgen binnenkort.

Veiligheid gaat boven alles!

Na een ongeval gaat verdere veiligheid boven alles! De eerste taak is er voor te zorgen dat de situatie veilig wordt en er niet nog meer slachtoffers vallen. Als dit niet gebeurt, kan de bestuurder in geval van letsel schadeloosstelling ontnemen.
“La Cour de Cassation” paste dit principe toe op een chauffeur die, nadat hij zijn beschadigde auto had achtergelaten om langs de kant van de weg te vluchten, onmiddellijk terugkeerde naar zijn auto om zijn kat op te halen. Hij raakte daarbij gewond door een aanrijding met een auto die tegelijkertijd plaatsvond.
De verzekeraar van dit nieuwe voertuig in kwestie bevestigde dat het slachtoffer een fout van roekeloosheid had begaan die zijn recht op schadevergoeding zou beperken of zelfs uitsluiten. De bestuurder heeft er feitelijk voor gekozen om terug te keren naar de plaats van het ongeval, die nog niet veilig is. Het verhoogde dus het risico om door een ander voertuig te worden aangereden en dat is wat er gebeurde, voegde de verzekeraar eraan toe.
De gewonde bestuurder betwistte het risico dat hij had genomen door niet aan de kant te blijven.
La Cour de Cassation oordeelde dat er wel degelijk sprake was van een fout in verband met de geleden schade. Ze bevestigde dat deze roekeloosheid de vergoeding van de bestuurder door zijn verzekering waarschijnlijk zal verminderen of elimineren.

Lascaux 4

Op 16 december 2016 kwamen de eerste bezoekers naar de grot van Lascaux (nu bekend als Lascaux 4). Sinds de opening vijf jaar geleden en ondanks de sluiting vanwege Covid, heeft Lascaux 4 twee miljoen bezoekers verwelkomd. 82% van de klantenkring is Frans. De 360.000 buitenlandse bezoekers komen voornamelijk uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Spanje en Duitsland.

Verhoging gasprijzen is uitgesteld

De regering heeft besloten de gasprijzen te bevriezen tot eind 2022, kondigde Jean Castex aan. Het uitstellen van de verhoging zou aanvankelijk alleen gelden tot april volgend jaar. De premier kondigde ook een uitkering van 100 euro aan voor 38 miljoen Fransen die netto minder dan 2000 euro per maand verdienen.
Consumenten zullen vanaf 2023 iets meer voor gas moeten betalen dan de geldende marktprijzen zodat de bedragen die de abonnees in 2022 niet betaalden, geleidelijk worden teruggevorderd.

Bron: TF1

WhatsApp

Op oudere smartphones werkt WhatsApp niet meer na 1 november. Het gaat om toestellen met een besturingssysteem dat ouder is dan Android 4.1, iOS 10 of KaiOS 2.5.0. De Android-toestellen waarop WhatsApp straks niet meer werkt, zijn meer dan negen jaar oud. WhatsApp blijft vernieuwen en kan de app niet goed actueel en veilig houden voor oudere toestellen. WhatsApp stopt dus op telefoons die niet aan die eisen voldoen.

Bron: whatsapp.com

Woont u in het buitenland en wilt u terugverhuizen naar Nederland? Bekijk wat u allemaal moet regelen vóór en na uw remigratie naar Nederland.

Het organiseren van uw terugkeer kan veel tijd kosten. U moet veel zelf regelen en u kunt te maken krijgen met wachttijden. Begin daarom op tijd met uw voorbereiding. Wat u allemaal moet en kunt regelen, hangt af van uw persoonlijke situatie, waar u nu woont en naar welke gemeente u verhuist.
Het stappenplan helpt u op weg om bij verschillende organisaties de juiste informatie te vinden. Gebruik daarvoor de links bij elk onderwerp. Houd er rekening mee dat u niet altijd een antwoord vindt dat past bij uw situatie. Mogelijk moet u zelf navraag doen bij organisaties.

Bron: Stichting GOED en www.nederlandwereldwijd.nl/

Particuliere radarauto's in de Dordogne

Particuliere radarauto’s zullen vanaf april 2022 in de Dordogne circuleren. Deze auto’s zijn ongemarkeerd en zullen het hele departement doorkruisen. Deze auto’s met snelheidsregeling worden bestuurd door personen in dienst van particuliere bedrijven. Wij hebben al eerder over het experiment geschreven dat in 2018 in Normandië gestart is en sindsdien is uitgebreid naar andere regio’s in met name Nouvelle-Aquitaine. De radarauto’s zijn onherkenbaar en uitgerust met camera’s op het voor- en achterdek om automatisch snelheidsovertredingen te detecteren, zonder zichtbare flits. Het bedieningsapparaat is aangesloten op een GPS waarmee het automatisch de maximaal toegestane snelheid op de sectie kan bepalen om zodoende snelheidsbeperkingen te kunnen handhaven.

De Dordogne heeft een nieuwe préfet

Jean-Sébastien Lamontagne is sinds 22 november de nieuwe préfet van de Dordogne. Hij is de opvolger van Frédéric Périssat. Na bijna drie jaar in de Périgord te hebben doorgebracht, is Frédéric Périssat (61 jaar) woensdag benoemd tot préfet van la Manche.
Jean-Sébastien Lamontagne (51 jaar) was hiervoor de préfet van de Ardennen.

Intelligent Speed ​​Adaptation (ISA)

Alle nieuwe auto’s binnen de EU moeten vanaf 1 juli 2022 standaard worden gebouwd met Intelligent Speed ​​Adaptation (ISA), volgens een nieuwe wet die is goedgekeurd door het Europees Parlement. ISA is een technische oplossing die eraan kan bijdragen dat automobilisten de maximumsnelheid niet overschrijden.

DIGID

DIGID
Woont u in het buitenland? Heeft u vanuit het buitenland een DigiD aangevraagd en een baliecode ontvangen? U kunt uw activeringscode ontvangen door te videobellen met 24/7 Nederland Wereldwijd. U hoeft dan niet naar een DigiD-balie te reizen. Met de activeringscode activeert u uw DigiD. Lees hier verder.

Astérix et le Griffon

Het 39e album van Asterix “Astérix et le Griffon” wordt op 21 oktober uitgebracht. Bedacht door het duo Jean-Yves Ferri en Didier Conrad, zullen Asterix et le Griffon de twee Galliërs naar het oosten brengen, van Oekraïne naar Mongolië, via Rusland.

Vanaf dinsdag 2 november zijn er poliklinische oogheelkundige consultaties mogelijk in het ziekenhuis van Sarlat

De afspraakplanning begint op vrijdag 15 oktober om 9.00 uur (het telefoonnummer is 0553317682).
U kunt daar bijvoorbeeld terecht voor geleidelijk verlies van centraal zicht, glaucoom, cataracten, diabetische retinopathie, visuele vermoeidheid, hoofdpijn, scheelzien, visuele stoornissen, visuele controles, voorschrijven van corrigerende brillen.

Oriëntaalse (Oosterse) frelon (hoornaar) voor het eerst ontdekt in Frankrijk, maar zijn zij gevaarlijker dan de Aziatische frelon?

Volgens het natuuronderzoeksbureau Ecotonia dat aan de oorsprong ligt van de ontdekking van het insect in Marseille in een in onbruik geraakte suikerfabriek, zouden zij inderdaad problemen kunnen veroorzaken in de bijenteeltsector. De Oriëntaalse frelon is gemakkelijk te herkennen door een kenmerkend kleurenschema dat niet lijkt op een van de 21 andere soorten frelons die de wereld kent, namelijk een overwegend roodachtig of donkerbruine kleur en een overwegend gele achterkant. Net als de Aziatische frelon, kan de Oosterse frelon problemen veroorzaken in de bijenteeltsector, aangezien deze frelon wordt beschouwd als een formidabel roofdier van honingbijen.

Winterbanden en/of sneeuwkettingen

Om files op de wegen in bergachtige gebieden te beperken en de veiligheid van de gebruiker te vergroten, moet u in sommige gemeenten vanaf 1 november 2021 uw auto in de winter voorzien van winterbanden of sneeuwkettingen. De verplichting zal ingaan op 1 november 2021. Hier kunt u meer informatie vinden over de departementen waar de nieuwe maatregelen gelden en welke uitrusting voor uw auto verplicht is.
Dit zijn de nieuwe bijbehorende borden:

Vanaf 1 oktober 2021 is een paspoort verplicht om het VK binnen te komen

Franse en Europese reizigers zijn verplicht om een geldig paspoort te hebben als zij vanaf 1 oktober 2021 naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Een identiteitskaart is niet langer voldoende.

Applicatie voor dove en blinde personen

De applicatie “Rogervoice” is compatibel met een brailleleesregel, zodat dove, doofblinde en blinde personen en personen die lijden aan afasie* telefonisch kunnen communiceren. De applicatie maakt de telefoon toegankelijk voor dove en blinde personen.

*Aafasie is een stoornis in het gebruik van de taal die ontstaat door hersenletsel, terwijl er voorheen een normaal taalgebruik was. Mensen met afasie kunnen niet meer gewoon spreken, schrijven, lezen en slecht of moeilijker begrijpen wat anderen zeggen

Zelfmoordpreventie

Het nieuwe nationale nummer voor Suicide Prévention, 31 14, treedt in werking op 1 oktober 2021.

Maximumsnelheid in Parijs gaat naar 30 km

Vanaf maandag 30 augustus 2021 geldt in Parijs een maximumsnelheid van 30 km/u. Deze snelheidsmaatregel geldt niet op de ringweg en enkele grote wegen, zoals Les Boulevards des Maréchaux, deux portions des quais de Seine, les Avenues des Bois de Boulogne et Vincennes, quelques grands axes de l’Ouest Parisien (Champs-Elysées, Foch, Grande Armée, rue Royale), du 12e et du 14e arrondissement. Op de laatstgenoemde wegen blijft de maximumsnelheid 50 km/u.
De doelstellingen zijn: de verkeersveiligheid verbeteren, de geluidsoverlast verminderen en de stad aanpassen aan de klimaatverandering. “Het is een verkeersveiligheidsprobleem”, aldus David Belliard (Loco-burgemeester van Parijs belast met de transformatie van de openbare ruimte, vervoer, mobiliteit, straten en wegen). “Het gaat om het veiliger maken van de straten van de hoofdstad voor de meest kwetsbaren: voetgangers, fietsers, kinderen en ouderen”, legt David Belliard uit. Er zijn ook steeds meer fietsers en scooters die deelnemen aan het verkeer. “De kans op ernstige ongevallen is veel lager als je 30 km/u rijdt in plaats van 50 km/u”, aldus David Belliard.

89% van Bordeaux gaat vanaf januari 2022 ook naar 30 km/u, aldus Pierre Hurmic, burgemeester van Bordeaux. De twee argumenten zijn: het vermijden van files en minder vervuiling. Bordeaux zal niet langer de op twee na meest drukke stad van Frankrijk zijn”, verzekert de burgemeester.

Wilde paddestoelen in Frankrijk: drie doden, 330 vergiftigingen dit jaar

De gezondheidsautoriteiten waarschuwen om paddestoelen eerst bij apothekers te laten controleren in plaats van te proberen smartphone-apps te gebruiken om typen te identificeren. Iedereen die op zoek is naar wilde paddenstoelen, of het nu een expert of een liefhebber is, moet goed opletten voordat hij iets eet wat hij vindt, waarschuwden de gezondheidsinstantie La Direction Générale de la Santé (DGS) en Agence Nationale de Sécurité Sanitaire de l’Alimentation, de l’Environnement et du Travail (Anses). In een verklaring zeiden ze: “De risico’s van vergiftiging zijn talrijk: een eetbare soort verwarren met een giftige variëteit en eetbare paddenstoelen consumeren die in een slechte staat zijn of slecht gekookt. Pluk alleen paddenstoelen die 100% zeker veilig zijn, en laat bij twijfel de paddenstoelen controleren door een paddenstoelenvereniging of apotheker (velen hebben hiervoor een opleiding)”.

8 september 2021: heel veel regen en onweer vooral in de Dordogne en Lot-et-Garonne (code oranje)

32 departementen, waaronder de Dordogne en Lot-et-Garonne, worden door Météo France vanaf 16.00 uur op code oranje gezet: onweer, wind en veel regen met mogelijk zelfs hagelbuien. Vooral het zuiden van het departement werd woensdagavond 8 september getroffen door onweer. De stortregens zorgden voor overstromingen en veel overlast, maar er vielen gelukkig geen slachtoffers. Heel veel woningen kwamen zonder stroom te zitten, veel omgewaaide bomen en bijvoorbeeld in Sarlat moest bioscoop “Rex” ontruimd worden. Bovendien bleek er in Sarlat nadat de stormen woensdagavond waren gepasseerd een zeer groot gat in de weg te zitten voor de supermarkt “Leclerc”.

De opening van het algemene jachtseizoen 2021/2022

Vanaf zondag 12 september 2021 08h00 uur tot maandag 28 februari 2022 18h00 mag er weer gejaagd worden in de Dordogne door de 17.087 jagers (inclusief 361 vrouwelijke jagers). Het aantal jagers wordt elk jaar minder. In 2011 waren er in de Dordogne nog 24.000 jagers. Maar het aantal aanvragen voor jachtvergunningen stijgt wel: 587 aanvragen dit jaar tegen 450 het jaar ervoor. Iedere jager moet in het bezit zijn van een jachtvergunning.

Winkelwagentjes supermarkt carrefour

Bij Carrefour is het binnenkort niet meer nodig om een penning of muntstuk bij je te hebben om de winkelwagentjes te kunnen gebruiken.

Joséphine Baker

Joséphine Baker zal op 30 november in het Pantheon worden geëerd. Haar lichaam zal echter in Monaco blijven. Zij ligt begraven op de Cimetière de Monaco in Monte Carlo.

Joséphine Baker (haar echte naam was Freda Josephine McDonald) leefde van 1906-1975. Zij was een danseres, zangeres en actrice, die Parijs deed schitteren met haar talent, voordat ze de eer van Frankrijk hoog hield door haar leven te riskeren in het Verzet. Ze werd geboren als Amerikaanse en nam in 1937 de Franse nationaliteit aan.

Persbericht:
“Frankrijk eert een uitzonderlijke persoonlijkheid, geboren Amerikaanse voor haar levenslange strijd voor vrijheid en emancipatie.
Als music-hall artieste van wereldfaam, toegewijd aan het verzet en onvermoeibaar anti-racistische activiste, was zij betrokken bij de strijd tussen burgers in Frankrijk en in de hele wereld.
Zij was de belichaming van de Franse geest. Josephine Baker verdient vandaag de erkenning van het land”.
Deze intrede in het Pantheon volgt op het eerbetoon dat Emmanuel Macron al aan haar had gebracht ter gelegenheid van de viering van “Célébration des 150 ans de la République”.

Op 27 november 2021 geeft La Poste 4 postzegels uit met de afbeelding van Joséphine Baker, ter gelegenheid van haar intrede in het Pantheon.

Gouvernement.fr

josephine-baker-192x303

Radarauto's

De “privé” radarauto’s worden binnenkort in gebruik genomen in Grand-Est, Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté en Nouvelle-Aquitaine. Eind 2021 zullen er 223 ongemarkeerde voertuigen 6 uur per dag, 7 dagen per week 7 en op elk moment van de dag gaan controleren.

De onherkenbare radarwagens rijden op routes en tijdvakken die door de overheidsdiensten zijn vastgesteld volgens de plaatselijke ongevalcriteria. Zij beschik-ken over apparatuur die borden met snelheidslimieten kunnen lezen, waardoor de radar autonoom kan werken, zonder tussenkomst van de bestuurder van het voertuig. Voor snelheidsmetingen van rijdende voertuigen worden hogere tolerantiemarges gehanteerd: 10 km / u bovenop de toegestane snelheid, of 10% boven 100 km / u.

De bestuurder van de radarauto heeft geen indicatie van het overtredingsrapport (hij weet niet welk voertuig er is gefotografeerd, noch hoeveel overtredingen) want de flits werkt op een totaal onzichtbare manier dankzij een infraroodapparaat. De overtredingskennisgevingen van uitbestede radarauto’s worden vervolgens verwerkt door het Centre National de Traitement (CNT) in Rennes.

 Bron: Service-Public.fr

April 2021

De Otter

De otter is weer terug in de rivieren van de Dordogne!
Het zoogdier was in de afgelopen decennia praktisch verdwenen uit de rivieren van de Dordogne maar is nu dus weer terug.
De Europese otter wordt beschouwd als een “bijna bedreigde” soort, ondanks beschermende maatregelen. Door de maatregelen die in de jaren zeventig zijn genomen om de otter te beschermen tegen stroperij lijkt het nu weer de goede kant op te gaan. Er werd veel op haar gejaagd om haar vacht.

DigiD

Het Loket Buitenland van Buitenlandse Zaken start met een proef om de DigiD activeringscode via videoverbinding te realiseren. Een kleine 100 gebruikers zullen dit gaan testen. Dat zou betekenen, als de proef succesvol blijkt, dat men dan niet meer naar een balie hoeft te reizen. We zijn zeer benieuwd of deze proef succesvol gaat verlopen. Wij houden u hiervan op de hoogte. Wie van deze methode eventueel gebruik kan gaan maken is ons nog niet bekend.
Wanneer men een activeringscode via de SVB ontvangt per post (bij AOW-aanvraag) en het blijkt dat de brief met de code meerdere malen te laat of helemaal niet aankomt, staat de SVB ervoor open de brief via DHL te versturen.


Bron: Stichting GOED

Natuurramp

Overstromingen en modderstromen, overstromingen door stijgende grondwaterspiegel, grondbewegingen …
Gepubliceerd in het staatsblad op 28 maart 2021, erkennen twee decreten “l’état de catastrophe naturelle” (natuurramp) voor bijna 100 gemeenten in 24 departementen (o.a. Dordogne en Lot-et-Garonne) voor gebeurtenissen die plaatsvonden in juni 2018, tussen begin april 2019 en eind december 2019, evenals tussen december 2020 en februari 2021.
Slachtoffers hebben 10 dagen na publicatie in het Publicatieblad de tijd om aangifte te doen bij hun verzekeraar met het oog op de afwikkeling van de claim. “l’état de catastrophe naturelle” is een garantie die de staat sinds 1982 heeft ingesteld om de slachtoffers van zeldzame natuurlijke perioden (droogte, gewelddadige stormen, overstromingen, modderstromen, lawines, aardbevingen, enz.) te compenseren.

Biogasstation (Gaz'up 24)

Transporteur Doumen en de recyclingspecialist Sirmet openen op 1 april 2021 het eerste biogasstation (Gaz’up 24) in Boulazac-Isle-Manoire. De kosten: 1,2 miljoen euro. Het biogas wordt geleverd door GrDF.

Tip van de maand - Kopie ID-app

Iedereen moet van tijd tot tijd wel een kopie identiteitsbewijs opsturen of laten zien. Er is een handige App waarmee je dit op een veilige manier kan doen. Je hebt o.a. de optie om bepaalde delen, bijvoorbeeld je BSN, af te schermen.

Meer info over deze App

Bron: Rijksoverheid

SVB Bewijs van in leven zijn

We hebben al eens eerder gemeld dat door de Covid-pandemie er van april t/m oktober 2020 door de SVB geen formulieren voor het ‘bewijs van in leven zijn’ verstuurd. Vanaf november 2020 is de versturing van de levensbewijzen weer hervat.
Ben je in de genoemde periode (april-okt) jarig? Dan heb je in 2020 waarschijnlijk geen levensbewijs ontvangen. Je krijgt daarom het formulier dit jaar wat eerder dan normaal. Wanneer krijg je jouw formulier in 2021? Voorbeeld: Krijg je normaal in juni het levensbewijs en heb je er vorig jaar geen ontvangen, dan krijg je deze nu eind februari 2021. In juni 2021 krijg je dan niet opnieuw een formulier.

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

FANF (Federatie van Nederlandse Verenigingen in Frankrijk) stelt zich voor

Stichting GOED onderhoudt met verschillende Nederlandse verenigingen, stichtingen en clubs een goed contact. Samenwerken en informatie uitwisselen is belangrijk in ons werk. De FANF is een vereniging in Frankrijk, zij stellen zich in deze nieuwsbrief graag aan onze nieuwsbrief lezers voor.
Lees hier verder

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

Tips voor huisvesting bij terugkeer naar Nederland

Terugkeren naar Nederland is een uitdaging. Op verschillende manieren zijn we actief met het onderwerp en de vele aspecten die erbij komen kijken. Een kleine overwinning van onze kant is dat deze week gehoor is gegeven aan onze suggestie de handleiding briefadres voor gemeenten uit te breiden en hiermee meer kans te bieden aan terugkerende Nederlanders. We hebben voor deze nieuwsbrief huisvesting in de spotlight gezet. Hoe kun je je hiervoor het beste voorbereiden?
Kijk hier voor meer informatie.

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

Aanpassingen testbeleid reizen naar Nederland

Meer mogelijkheden en verruiming van de 4 uur sneltest, wanneer men naar Nederland moet reizen.
Vanaf 3 maart worden meer coronatesten toegestaan. Nu is er de PCR-test. Dit is een zogenaamde NAAT-test. Naast de PCR-test, zijn er nog meer NAAT-testen. Per 3 maart zijn alle NAAT-testen toegestaan. Dus ook de testen onder de namen mPOCT, NAAT, of RT PCR, LAMP en TMA. De PCR-test verplichting wordt dan de NAAT-testverplichting.

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

maximum snelheid 90 km/u

De nieuwe borden van 90 km/u zullen inderdaad, zoals wij in ons vorige nummer al schreven, rond 15 maart worden geplaatst in de Dordogne.
De Departementale Raad van de Dordogne heeft 4 februari de plaatsing van de nieuwe borden met een maximumsnelheid van 90 km/u voor half maart bevestigd. Het gaat in de Dordogne om ongeveer 287 km aan wegen. Dit vertegenwoordigt 6% van de wegen op het departementale wegennet van 4900 km. Er zijn al nieuwe borden geplaatst op de route Siorac/Saint-Cyprien/Vézac. De nieuwe maximum snelheid is op 15 maart 2021 ingegaan op een aantal wegen!
Klik hier om te kijken welke wegen dat zijn.

De Félibrée

De Félibrée, het feest dat elk jaar in de Dordogne wordt georganiseerd, is weer uitgesteld. De 101e editie vindt nu plaats op 1, 2 en 3 juli 2022 in Eymet.
De 101e editie, die in Eymet zou worden gehouden en die vorig jaar ook al was uitgesteld, zal ook dit jaar in juli niet plaatsvinden in verband met het coronavirus. De Félibrée, een van de grootste Occitaanse feesten in het zuidwesten, wordt elk jaar in het eerste weekend van juli in de Dordogne georganiseerd. In 2019, tijdens de Félibrée in Périgueux, werd de gemeente Eymet gekozen. De organisatoren, het organisatiecomité, de Bournat du Périgord en de stad Eymet hebben helaas moeten besluiten dat de gezondheidssituatie de voorbereiding van het festival niet toelaat en dat het evenement opnieuw moet worden uitgesteld. Het is een moeilijke beslissing om te nemen, maar het is een zeer verstandige beslissing”, aldus Jérôme Bétaille, de burgemeester van Eymet. De Félibrée vergt inderdaad enkele maanden voorbereidingswerk onder andere voor het organiseren van het maken van de bloemen die de gemeente zullen versieren en de folklore en gastronomische evenementen voor te bereiden. “Er zijn tussen de 300 en 400 vrijwilligers die maandenlang werken aan de organisatie van het festival,” legt de burgemeester uit, “en hier is het echt niet mogelijk. We moeten voorzichtig en geduldig zijn en wachten op betere dagen om het sociale contact te herstellen,” besluit Jérôme Bétaille.

19 Perigord-gemeenten die profiteren van het programma "kleine steden van morgen"

Het programma “Kleine steden van morgen” is gericht op steden met minder dan 20.000 inwoners. Het is bedoeld om hun centrale rol te consolideren door hen in staat te stellen de komende demografische, economische of sociale uitdagingen het hoofd te bieden.
Het doel is om de functies van deze kleine centra te versterken om de leefomgeving op het platteland te verbeteren. Er zijn plaatsen gekozen die een centrale rol spelen met winkels en diensten”, legt Jacqueline Gourault (ministère de la Cohésion des Territoires) uit. De lijst met geselecteerde gemeenten werd in elk departement opgesteld door de préfets. Er zijn prioriteiten gesteld: habitat en huisvesting en de energie-renovatie van gebouwen.

In de Dordogne zijn 19 gemeenten geselecteerd voor het programma “Kleine steden van morgen”.
De 19 plaatsen zijn: Saint-Aulaye-Puymangou, La Roche-Chalais, Lalinde, Le Buisson-de-Cadouin, Beaumontois-en-Périgord, Nontron, Brantôme-en-Périgord, Thiviers, Excideuil, Ribérac, Thenon, Terrasson-Lavilledieu, Montpon-Ménestérol, Mussidan, Eymet, Issigeac, Pays-de-Belvès, Saint-Cyprien en Sarlat-la-Canéda.

De winnende gemeenten moesten territoriale projecten presenteren om winkels en medische voorzieningen terug te brengen, of zelfs voorzieningen om de sociale banden te herstellen.

Er zijn 16 projecten geselecteerd, waaronder twee collectieve projecten in het departement Dordogne.

Bron: Dordogne.gouv.fr

Een macaron met Savignac-truffel

Een macaron met Savignac-truffels is binnenkort te koop in de Périgord. Evelyne Roux, de burgemeester van Savignac les Eglises, vond dat er iets rond de truffel moest gebeuren om haar stad die een lange geschiedenis van truffeltraditie heeft, beter zichtbaar te maken.

Une punaise "Isyndus obscurus" (soort bedwants)

In Ribérac in de Dordogne heeft een biologieleraar toevallig een soort bedwants bij zijn huis gezien die nog niet eerder in Europa gesignaleerd was. Het gaat om de “Isyndus obscurus”. Het is een Aziatische soort. Op dit moment is het nog niet mogelijk om vast te stellen hoe lang dit insect al in de Dordogne aanwezig is.

Bron: France Bleu Périgord

Kan een burgemeester toestemming geven voor het parkeren van voertuigen op de trottoirs van zijn gemeente?

Soms kan het verleidelijk zijn om even de auto op de stoep te parkeren. Maar mag dat wel? De toestemming om te parkeren op de stoepen is de verantwoordelijkheid van de burgemeester, als onderdeel van zijn verkeerspolitiebevoegdheden. Een voetgangersvereniging had een burgemeester gevraagd de wegmarkeringen te verwijderen die het parkeren van voertuigen op de stoepen mogelijk maken. Volgens de Raad van State kan de burgemeester geen maatregelen nemen die in strijd zijn met het verkeersreglement, maar dat houdt niet in dat hij geen toestemming kan geven om op een deel van de trottoirs te parkeren, gezien de bijzondere moeilijkheden van het autoverkeer. Maar het parkeren op de stoep moet voldoende doorgang bieden aan voetgangers, vooral voor mensen met een beperkte mobiliteit. Ten tweede moeten voetgangers toegang hebben tot naburige huizen en bedrijven. Tot slot mag er alleen worden geparkeerd op de stoepranden die voldoende zijn aangegeven. De burgemeester kon het parkeren wettelijk toestaan.

De Raad van State heeft het beroep van de vereniging verworpen.