Enkele feitjes 2021

Mei 2021:

Verplichte quarantaine voor reizigers uit het VK

Frankrijk gaat de beperkingen voor reizigers uit het VK verscherpen vanwege de vrees voor de “Indiase variant” van Covid-19, die nu de helft van de nieuwe gevallen in het VK uitmaakt, aldus Gabriel Attal, de woordvoerder van de Franse regering. Verplichte quarantaine (10 dagen) ook waarschijnlijk voor Franse staatsburgers en personen die hun vaste verblijfplaats in Frankrijk hebben.

Le château des Milandes

Le château des Milandes maakt kans om het “favoriete monument van de Fransen” te worden. Samen met l’église Saint-Jean-Baptiste van Saint-Jean-de-Luz en Les Tours de La Rochelle maakt het kasteel deel uit van de regionale selectie van het programma uitgezonden op France 3.

Het programma “Le monument préféré des Français” (het favoriete monument van de Fransen) is dit jaar terug op Frankrijk 3. Op dinsdag 25 mei werden de stemmen geopend om het monument te selecteren dat Nouvelle Aquitaine zal vertegenwoordigen. Onder hen Le Château des Milandes, gebouwd in 1489 in de Dordogne en wereldwijd bekend als de thuisbasis van Joséphine Baker.

l’église Saint-Jean-Baptiste van Saint-Jean-de-Luz die in 1660 gastheer was van het huwelijk van Lodewijk XIV met de Marie-Thérèse van Spanje, maar ook Les Tours de La Rochelle, gebouwd in de 14e eeuw, concurreren hier ook mee.

Er kan via internet tot en met vrijdag 11 juni gestemd worden. U kunt hier uw stem eventueel uitbrengen. Vervolgens strijden 14 monumenten voor de nationale selectie.

Cantharellen

De eerste cantharellen (heerlijk in een omelet) zijn er weer! Een traktatie!

Groen licht voor kanoverhuurbedrijven


Kanovaren op de Dordogne of de Vézère is weer mogelijk! Het was al mogelijk in de Lot, Ardèche en Corrèze en nu dus gelukkig ook weer in de Dordogne.

Radarauto's

De “privé” radarauto’s worden binnenkort in gebruik genomen in Grand-Est, Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté en Nouvelle-Aquitaine. Eind 2021 zullen er 223 ongemarkeerde voertuigen 6 uur per dag, 7 dagen per week 7 en op elk moment van de dag gaan controleren.

De onherkenbare radarwagens rijden op routes en tijdvakken die door de overheidsdiensten zijn vastgesteld volgens de plaatselijke ongevalcriteria. Zij beschik-ken over apparatuur die borden met snelheidslimieten kunnen lezen, waardoor de radar autonoom kan werken, zonder tussenkomst van de bestuurder van het voertuig. Voor snelheidsmetingen van rijdende voertuigen worden hogere tolerantiemarges gehanteerd: 10 km / u bovenop de toegestane snelheid, of 10% boven 100 km / u.

De bestuurder van de radarauto heeft geen indicatie van het overtredingsrapport (hij weet niet welk voertuig er is gefotografeerd, noch hoeveel overtredingen) want de flits werkt op een totaal onzichtbare manier dankzij een infraroodapparaat. De overtredingskennisgevingen van uitbestede radarauto’s worden vervolgens verwerkt door het Centre National de Traitement (CNT) in Rennes.

 Bron: Service-Public.fr

April 2021

De Otter

De otter is weer terug in de rivieren van de Dordogne!
Het zoogdier was in de afgelopen decennia praktisch verdwenen uit de rivieren van de Dordogne maar is nu dus weer terug.
De Europese otter wordt beschouwd als een “bijna bedreigde” soort, ondanks beschermende maatregelen. Door de maatregelen die in de jaren zeventig zijn genomen om de otter te beschermen tegen stroperij lijkt het nu weer de goede kant op te gaan. Er werd veel op haar gejaagd om haar vacht.

DigiD

Het Loket Buitenland van Buitenlandse Zaken start met een proef om de DigiD activeringscode via videoverbinding te realiseren. Een kleine 100 gebruikers zullen dit gaan testen. Dat zou betekenen, als de proef succesvol blijkt, dat men dan niet meer naar een balie hoeft te reizen. We zijn zeer benieuwd of deze proef succesvol gaat verlopen. Wij houden u hiervan op de hoogte. Wie van deze methode eventueel gebruik kan gaan maken is ons nog niet bekend.
Wanneer men een activeringscode via de SVB ontvangt per post (bij AOW-aanvraag) en het blijkt dat de brief met de code meerdere malen te laat of helemaal niet aankomt, staat de SVB ervoor open de brief via DHL te versturen.


Bron: Stichting GOED

Natuurramp

Overstromingen en modderstromen, overstromingen door stijgende grondwaterspiegel, grondbewegingen …
Gepubliceerd in het staatsblad op 28 maart 2021, erkennen twee decreten “l’état de catastrophe naturelle” (natuurramp) voor bijna 100 gemeenten in 24 departementen (o.a. Dordogne en Lot-et-Garonne) voor gebeurtenissen die plaatsvonden in juni 2018, tussen begin april 2019 en eind december 2019, evenals tussen december 2020 en februari 2021.
Slachtoffers hebben 10 dagen na publicatie in het Publicatieblad de tijd om aangifte te doen bij hun verzekeraar met het oog op de afwikkeling van de claim. “l’état de catastrophe naturelle” is een garantie die de staat sinds 1982 heeft ingesteld om de slachtoffers van zeldzame natuurlijke perioden (droogte, gewelddadige stormen, overstromingen, modderstromen, lawines, aardbevingen, enz.) te compenseren.

Biogasstation (Gaz'up 24)

Transporteur Doumen en de recyclingspecialist Sirmet openen op 1 april 2021 het eerste biogasstation (Gaz’up 24) in Boulazac-Isle-Manoire. De kosten: 1,2 miljoen euro. Het biogas wordt geleverd door GrDF.

Tip van de maand - Kopie ID-app

Iedereen moet van tijd tot tijd wel een kopie identiteitsbewijs opsturen of laten zien. Er is een handige App waarmee je dit op een veilige manier kan doen. Je hebt o.a. de optie om bepaalde delen, bijvoorbeeld je BSN, af te schermen.

Meer info over deze App

Bron: Rijksoverheid

SVB Bewijs van in leven zijn

We hebben al eens eerder gemeld dat door de Covid-pandemie er van april t/m oktober 2020 door de SVB geen formulieren voor het ‘bewijs van in leven zijn’ verstuurd. Vanaf november 2020 is de versturing van de levensbewijzen weer hervat.
Ben je in de genoemde periode (april-okt) jarig? Dan heb je in 2020 waarschijnlijk geen levensbewijs ontvangen. Je krijgt daarom het formulier dit jaar wat eerder dan normaal. Wanneer krijg je jouw formulier in 2021? Voorbeeld: Krijg je normaal in juni het levensbewijs en heb je er vorig jaar geen ontvangen, dan krijg je deze nu eind februari 2021. In juni 2021 krijg je dan niet opnieuw een formulier.

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

FANF (Federatie van Nederlandse Verenigingen in Frankrijk) stelt zich voor

Stichting GOED onderhoudt met verschillende Nederlandse verenigingen, stichtingen en clubs een goed contact. Samenwerken en informatie uitwisselen is belangrijk in ons werk. De FANF is een vereniging in Frankrijk, zij stellen zich in deze nieuwsbrief graag aan onze nieuwsbrief lezers voor.
Lees hier verder

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

Tips voor huisvesting bij terugkeer naar Nederland

Terugkeren naar Nederland is een uitdaging. Op verschillende manieren zijn we actief met het onderwerp en de vele aspecten die erbij komen kijken. Een kleine overwinning van onze kant is dat deze week gehoor is gegeven aan onze suggestie de handleiding briefadres voor gemeenten uit te breiden en hiermee meer kans te bieden aan terugkerende Nederlanders. We hebben voor deze nieuwsbrief huisvesting in de spotlight gezet. Hoe kun je je hiervoor het beste voorbereiden?
Kijk hier voor meer informatie.

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

Aanpassingen testbeleid reizen naar Nederland

Meer mogelijkheden en verruiming van de 4 uur sneltest, wanneer men naar Nederland moet reizen.
Vanaf 3 maart worden meer coronatesten toegestaan. Nu is er de PCR-test. Dit is een zogenaamde NAAT-test. Naast de PCR-test, zijn er nog meer NAAT-testen. Per 3 maart zijn alle NAAT-testen toegestaan. Dus ook de testen onder de namen mPOCT, NAAT, of RT PCR, LAMP en TMA. De PCR-test verplichting wordt dan de NAAT-testverplichting.

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

maximum snelheid 90 km/u

De nieuwe borden van 90 km/u zullen inderdaad, zoals wij in ons vorige nummer al schreven, rond 15 maart worden geplaatst in de Dordogne.
De Departementale Raad van de Dordogne heeft 4 februari de plaatsing van de nieuwe borden met een maximumsnelheid van 90 km/u voor half maart bevestigd. Het gaat in de Dordogne om ongeveer 287 km aan wegen. Dit vertegenwoordigt 6% van de wegen op het departementale wegennet van 4900 km. Er zijn al nieuwe borden geplaatst op de route Siorac/Saint-Cyprien/Vézac. De nieuwe maximum snelheid is op 15 maart 2021 ingegaan op een aantal wegen!
Klik hier om te kijken welke wegen dat zijn.

De Félibrée

De Félibrée, het feest dat elk jaar in de Dordogne wordt georganiseerd, is weer uitgesteld. De 101e editie vindt nu plaats op 1, 2 en 3 juli 2022 in Eymet.
De 101e editie, die in Eymet zou worden gehouden en die vorig jaar ook al was uitgesteld, zal ook dit jaar in juli niet plaatsvinden in verband met het coronavirus. De Félibrée, een van de grootste Occitaanse feesten in het zuidwesten, wordt elk jaar in het eerste weekend van juli in de Dordogne georganiseerd. In 2019, tijdens de Félibrée in Périgueux, werd de gemeente Eymet gekozen. De organisatoren, het organisatiecomité, de Bournat du Périgord en de stad Eymet hebben helaas moeten besluiten dat de gezondheidssituatie de voorbereiding van het festival niet toelaat en dat het evenement opnieuw moet worden uitgesteld. Het is een moeilijke beslissing om te nemen, maar het is een zeer verstandige beslissing”, aldus Jérôme Bétaille, de burgemeester van Eymet. De Félibrée vergt inderdaad enkele maanden voorbereidingswerk onder andere voor het organiseren van het maken van de bloemen die de gemeente zullen versieren en de folklore en gastronomische evenementen voor te bereiden. “Er zijn tussen de 300 en 400 vrijwilligers die maandenlang werken aan de organisatie van het festival,” legt de burgemeester uit, “en hier is het echt niet mogelijk. We moeten voorzichtig en geduldig zijn en wachten op betere dagen om het sociale contact te herstellen,” besluit Jérôme Bétaille.

Print Friendly, PDF & Email