Overheid

Vigie Eau

Er is een nieuwe website beschikbaar om te helpen actuele informatie te vinden over waterbeperkingen in departementen/gemeenten.

De website heet Vigie Eau (vigieau.gouv.fr) en laat een kaart van Frankrijk zien met kleurcodering waarop de meest recente regels voor watergebruik staan.
Er is ook een zoekbalk waar een adres ingevoerd kan worden om de geldende regels in een departement/gemeente te vinden. De website geeft een overzicht van (eventuele) activiteiten die verboden zijn en geeft tips om water te besparen.

Het platform was een van de 53 maatregelen die de regering in maart aankondigde om de droogte in Frankrijk aan te pakken. “Van deze 53 maatregelen zijn er 3 geïmplementeerd en 39 in gang gezet,” aldus Christophe Béchu, ministre de la Transition Écologie et de la Cohésion des Territoires.

Men hoopt dat de kaart huiseigenaren zal helpen om hun waterverbruik te verminderen en de impact van eventuele droogtes te beperken. De kaart toont de vijf mogelijke classificaties, naast een kaart met kleurcodering.

De niveaus zijn:

  • Pas des restrictions (geen beperkingen)
  • Vigilance (waakzaamheid – op dit niveau worden meestal geen activiteiten verboden, maar bewoners wordt wel gevraagd bewust om te gaan met water)
  • Alerte (waarschuwing)
  • Alerte renforcée (verhoogd alarm)
  • Crise (crisis)

Voor het hele departement kunnen beperkingen worden ingesteld, maar het is gebruikelijker dat individuele gemeenten hun eigen beperkingen hebben die op hun situatie zijn afgestemd.

Bovenaan de pagina staat een zoekbalk waarmee de beperkingen in een gepartement/gemeente opgezocht kunnen worden door middel van het invullen van een compleet adres. Vervolgens wordt het niveau van het departement getoond, samen met eventuele beperkingen.

De informatie over beperkingen is onderverdeeld in vijf categorieën:

  • Tuinen en groenstroken besproeien
  • Vullen van zwembaden en spelen met water (bijv. waterglijbanen)
  • Je huis en auto schoonmaken
  • Water gebruiken voor een fontein
  • Invloed op bouwwerkzaamheden

Niet alle categorieën worden bij alle zoekopdrachten weergegeven, omdat alleen de huidige beperkingen worden gemarkeerd.

Ter herinnering: water kan altijd worden gebruikt voor essentieel gebruik (drinken en wassen), maar tips over hoe waterverspilling verminderd kan worden, staan ook op de website. De tips bevatten advies om water te besparen in huis (speciale douchekoppen installeren, de wasmachine alleen gebruiken voor de hele was, enz.), maar ook buiten (regenwatercollectoren installeren, waterbestendige planten, tuin ‘s avonds water geven, enz.).
Onderzoek heeft aangetoond dat één op de vijf liter water in Frankrijk verspild wordt.

Naast 68% van de grondwaterstanden in Frankrijk die lager zijn dan gemiddeld, “is 20% daarvan erg laag,” zei de minister.

Over het algemeen is het iets beter dan in 2022, maar lokaal, in sommige departementen, is de situatie nog kritieker dan vorig jaar.

De website toont ook het gemiddelde waterverbruik per dag in Frankrijk (148 liter water per dag) en biedt een hulpmiddel om het jaarlijkse waterverbruik te berekenen.

Bron: vigieau.gouv.fr/