Agenda (onder voorbehoud)

Op de pagina “Enkele ideetjes voor uitstapjes” staan nog veel meer leuke tips!!!

Een handige applicatie

Er bestaat een app waar per departement/plaats allerlei evenementen te vinden zijn. De app heet Panneaupocket.

Nog een handige applicatie: Komoot

Op de website van Komoot staat: '"waar en hoe je de wereld ook wilt ontdekken, Komoot heeft de beste routes voor jou. Van zorgvuldig samengestelde gidsen over de meest epische outdoorervaringen van de wereld, tot kant-en-klare routes bij jou in de buurt, die je op afstand, moeilijkheidsgraad en bereikbaarheid kunt filteren – Komoot helpt je jouw perfecte avontuur te vinden. Of je nu start in een afgelegen bergketen, of in je eigen achtertuin. Plan de perfecte route Als je liever zelf je avonturen wilt plannen, maakt Komoot het je ook gemakkelijk. En of je nou glad asfalt voor je racefiets, singletracks voor je mountainbike of rustige wandelpaden voor je hikes wilt, Komoot genereert sport-specifieke topografische routes – op maat gemaakt voor jouw volgende outdooravontuur. Geef aan welke bezienswaardigheden je onderweg wilt ontdekken en krijg een gedetailleerd overzicht van het soort wegen en de ondergrond die je kunt verwachten op je route. Zo weet je altijd wat je te wachten staat, waar je avontuur je ook brengt".

27 februari 2024: Wandeltochten met start in Monpazier

Les Sakados Monpaziérois organiseren op 27 februari 2 wandeltochten : 7,6 km of 5,3 km. Het vertrekpunt is Monpazier vanaf 14h00.

3 maart: Rando canine in Monbazillac

SPA Bergerac organiseert een hondenwandeling in Monbazillac op twee circuits van 6 of 10 km. Er worden honden ter adoptie voorgesteld in het gezelschap van hun hondenuitlaat vrijwilligers. Deze wandeling is toegankelijk voor iedereen, met of zonder huisdier. Alle honden moeten tijdens de wandeling aangelijnd zijn. Het vertrek is tussen 8.30 en 10.30 uur. We zullen een SPA BERGERAC stand hebben en onze activiteiten presenteren (adopties, kennels, vrijwilligerswerk, pleeggezinnen en helaas ....abandons) en onze SPA Bergerac logo artikelen en andere artikelen verkopen. De inschrijving is vastgesteld op €5 (gaan naar veterinaire zorg en het welzijn van de "kostgangers"). Inschrijven kan tot aan de start van de wandeling.

7 maart 14h00:Wandelen & ontdekken in Trémolat

L'association les copains d'Abord organiseren een ontdekkingswandeling van acht kilometer rond Trémolat.

30 maart: Fêtes de Pâques in Trémolat

Salle du grenier

De film "Bob Marley: One Love" te zien in de bioscoop

De film "Bob Marley: One Love", te zien in veel bioscopen brengt het reggae-icoon weer tot leven. Bob Marley, de “paus van de reggae” werd 78 jaar geleden geboren, op 6 februari 1945 en is op 11 mei 1981 in Miami gestorven. De film is bijvoorbeeld te bewonderen in bioscopen van diverse plaatsen in de Dordogne, Lot en Lot-et-Garonne.

31/01/2024 t/m 06/10/2024: Musée du Tabac Place du feu 24100 BERGERAC

Expositie “Sorties de réserves”

Van vrijdag 16 juni 2023 tot 20 mei 2024: Le Musée National de Préhistoire des Eyzies bestaat 100 jaar!

Van vrijdag 16 juni 2023 tot 20 mei 2024 viert het Nationaal Museum van de Prehistorie in Les Eyzies zijn 100ste verjaardag met een eerbetoon aan Denis Peyrony, de maker ervan. De officiële inhuldiging dateert van 30 september 1923, ook al had de eerste zaal in 1917 de deuren geopend.

Le château de Biron: Balades Cultures et Nature in La Halle Biron

Op de grens van Périgord en Agenais komt het Château de Biron plotseling tevoorschijn en verrijst het bijzondere silhouet uit de eiken- en kastanjebossen. Wij nodigen u uit om over de paden van Biron te wandelen en aan de hand van anekdotes de geschiedenis van de familie Gontaut-Biron en het dorp te ontdekken, en de tijd te nemen om de alomtegenwoordige fauna en flora te ontdekken... voordat u terugkeert naar het dorp voor een kleine lokale wijnproeverij! Een 100% natuuractiviteit op een schaduwrijk pad van 5 km. Honden zijn aangelijnd toegestaan, maar de wandeling is niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelen.

Les jardins de Marqueyssac

Les jardins de Marqueyssac staan bol van activiteiten voor jong en oud. De februarivakantie markeert de onofficiële start van het toeristenseizoen. Alles moet onberispelijk zijn voor de komst van de eerste toeristen. En met 150.000 buxusplanten die onderhouden moeten worden, is er aan werk geen gebrek. Via onderstaande link kunt u meer informatie vinden.

Bezoek en proef kaviaar in Périgord Noir: Les Eyzies

Ontdek een traditionele steurkwekerij, een grote vis die rechtstreeks uit de prehistorie komt! En om je smaakpapillen te prikkelen, gaat dit prachtige bezoek gepaard met een proeverij van kaviaareieren. En vergeet niet je feestelijke inkopen te doen in de boerderijwinkel! Caviar Perle Noire, 67 route de Sergeac,
24620 Les Eyzies Tél. 05 53 29 68 13 Email: contact@caviar-perle-noire.com

le Bimbillou Parc

Le Bimbillou Parc is open vanaf 17 juni 2023. Te zien is bijvoorbeeld een route gebaseerd op oude ambachten, langs een voormalige kloostermolen, een onafgemaakt hotel, een oud troglodietenhuis en talrijke grotten, allemaal aan de oever van de Dronne in Brantôme in de Périgord. Er is een snackbar met versnaperingen, toegankelijk zonder entreebewijs. Picknicken is mogelijk op het terrein. Er is ook een camperparkeerplaats.

La Forêt des Écureuils

RD 704A - Route Sarlat Souillac | 24200 St Vincent le Paluel | 06-89-309-299 | foretecureuils@yahoo.fr | laforetdesecureuils.com | Open vanaf 8 april | 51 tokkelbanen | 171 workshops | 11 parcours | vanaf 2 jaar!

la Réserve Zoologique de Calviac

Sous le Roc / 24370 Calviac-en-Périgord / +33 5 53 28 84 08

le Musée de la Rue du Temps qui Passe

+ 33 5 53 28 27 82 / laruedutempsquipasse@gmail.com / 24 220 Allas-les-Mines

Le Barrage EDF de Tuilières: Rondleiding in bijvoorbeeld Mouleydier

Rondleidingen door het EDF georganiseerd, door een van de oudste waterkrachtcentrales van de Dordogne. Hier ontdekt u de geschiedenis van elektriciteit en de hedendaagse energieproblematiek. Tél. : 05 53 73 54 24 -------------------------------- 11, 13 en 20 april 2023: Vacances de Pâques | Visites guidées du barrage de Tuilières

La Filature de Belvès

Altijd leuk om te bezoeken

Visite guidée Périgueux - Sur les toits de la Cathédrale Saint-Front

Ontdek de architectuur van dit monument "classé patrimoine mondiale de l’Unesco". Van de vloer van de kathedraal tot de daken, verdiep u in de geschiedenis van deze plek. Gelegen in het hart van de oude middeleeuwse stad, heeft het bijgedragen aan de ontwikkeling ervan. Een bezoek in kleine kring, het uitzicht over de stad en de mogelijkheid om al deze architectuur van dichtbij te bekijken laten een unieke herinnering achter. Reservering verplicht bij het VVV-kantoor.

Een selectie van mooie fietstochten!

Over fietsen gesproken, er zijn genoeg circuits in de Dordogne om heerlijk met vrienden of met het gezin te fietsen! Om er zeker van te zijn dat u geen enkele mooie tocht mist, heeft Dordogne Périgord Tourisme een top 8 van mooie tochten samengesteld van de mooiste plekken om te fietsen in de regio!

Château Monbazillac

De heropening half juni 2022 van Château Monbazillac beloofde "een uitzonderlijke metamorfose". Les vignerons de la Cave Coopérative, de eigenaren van Château Monbazillac sinds 1960, zeiden dat er 8 maanden keihard gewerkt was om alles op tijd klaar te krijgen en vanaf half juni de bezoekers te verwelkomen in een "totaal nieuwe omgeving". Nieuwe tentoonstellingsruimten, nieuwe animaties, meeslepende audiovisuele bezoeken, verfraaid met een originele vormgeving die de bezoeker meeneemt om een unieke ervaring te beleven. Een sterk verbeterde ontvangst van het publiek, evenals 300 m² tentoonstellingsruimte volledig gewijd aan de wijnen van Monbazillac (die je zeker even moet gaan proeven!), de grootste wijngaard in zoete wijnen van de wereld. Er is in totaal 2 miljoen euro in dit project geïnvesteerd.

Wat kan ik doen?

Er zijn natuurlijk diverse websites met toeristische informatie. Een voorbeeld is www.dordogne-perigord-tourisme.fr/. Natuurlijk kan het VVV-kantoor ook altijd allerlei informatie/ideetjes voor een uitstapje met of zonder kinderen geven.

Visite le Village de la Madeleine

La Madeleine is een "village troglodytique", met weelderige schuilplaatsen in de rotsen midden in de natuur, gelegen in Tursac, op de weg tussen Montignac-Lascaux en Les Eyzies. Op de prehistorische route, in de vallei van de Vézère, is La Madeleine een plaats van groot belang. Le Village de la Madeleine is het eerste in zijn soort in de regio, waar je terug in de tijd kunt stappen naar het leven op deze klif, die al 17.000 jaar door de mensheid wordt bewoond!

L'Abbaye de Boschaud

De cisterciënzer (kloosterorde) abdij van Boschaud dankt haar naam aan de locatie: Bosco Cavo is Latijn voor "hol bos" of "beboste vallei". De abdij werd gesticht in de 12e eeuw en gedeeltelijk verwoest tijdens de godsdienstoorlogen. De abdij combineert de belangrijkste cisterciënzerprincipes met een stijl die typisch is voor de Périgord, waarbij het enkele schip van de kerk gewelfd is met een rij koepels op pendentieven (boldriehoek). De overblijfselen van de kloostergebouwen, herontdekt in de 19e eeuw, zijn doordrongen van een zeer sterke spiritualiteit. De gemeente, die Boschaud enkele jaren geleden kocht, heeft besloten de abdij open en gratis te laten . Bij mooi weer worden er concerten georganiseerd. Boschaud (Villars)

L'Abbaye d’Échourgnac

Rust en genot voor de smaakpapillen! In het hart van "la forêt de la Double", genesteld op de heuvel boven het dorp Echourgnac, staat Notre Dame de Bonne-Espérance als een oase van rust. Deze cisterciënzer (een kloosterorde binnen de organisatie van de Rooms-Katholieke Kerk) abdij, rijk aan geschiedenis en traditie, is de thuisbasis van een gemeen-schap van nonnen die een aantal zoete lekkernijen en kazen maken, waaronder de beroemde "fromage Trappe Échourgnac à la noix"... een reis tussen rust en gastronomie. Het is er prachtig, vredig, de tijd lijkt er stil te staan... Als je in de buurt van het kloostercomplex komt, word je onmiddellijk gekalmeerd, ondergedompeld in een zekere sereniteit en voel je de warmte en welwillendheid die de gemeenschap uitstraalt. Sinds haar oprichting is de abdij een plaats van spiritueel toevluchtsoord, die een ruimte van rust biedt te midden van het groene platteland van de Périgord. Mensen komen hier voor retraites, om de stilte op te snuiven, de tijd te nemen en nieuwe energie op te doen. Alleen of met een groep, je kunt hier genieten van een verrijkende en troostende ervaring in het kloosterlijke gastenhuis, ondergedompeld in de traditie van het kloosterleven. Onder leiding van Mère Bénédicte leven de 22 nonnen in de cisterciënzertraditie met een vurige toewijding. (La Trappe, 24410 Échourgnac)

cabanes du breuil

Cabanes du Breuil

Op de website staat o.a.: Allereerst is het een familieverhaal dat begon in 1949! Zijn mijn grootouders, Irène en Félicien, hierheen gekomen om deze hutten te bouwen? Nee, dat zijn ze niet! Mijn oma heeft ze van haar ouders gekregen. Omdat ze niets anders hadden, raakten ze eraan gewend. In hun ogen waren het gewoon grote stapels stenen, er was geen water, geen weg en heel weinig landbouwgrond... Op een dag veranderde alles en hebben ze hen gered van een zekere afbraak... Sinds 1977 zijn Marie en Claude, mijn ouders, de "sterke armen" van dit kleine hoekje van steen. Zij hebben gezorgd voor de continuïteit tussen de generaties. In de jaren 1990 was het mijn beurt om dit avontuur aan te gaan en mijn passie voor deze plek bracht me ertoe om nieuwe uitdagingen aan te gaan om dit erfgoed te behouden. (Onderzoek naar droge stenen constructietechnieken: korbelen en gewelven). Samen met mijn vrouw Carine en onze kinderen Samuel en Mathias zetten we ons nu nog meer in om de hutten te onderhouden en te renoveren. Geleidelijke restauratie van de muren, bouwatelier (2002), tentoonstelling als eerbetoon aan mijn grootouders (2014), ruimte "Elders in de wereld" (2019)... en nog veel meer! Naast dit alles zetten we ons in om ons land op natuurlijke wijze te blijven bewerken! Marie en Claude, Carine en Jean-Marc en onze kinderen, Samuel en Mathias. 24200 Saint-André-d'Allas

Le moulin à papier de la Rouzique in Couze et Saint-Front

Een plek om te bezoeken. De gids neemt je mee door de geschiedenis en de verschillende fasen van de papierproductie terwijl je de verschillende ruimtes verkent en de verschillende mechanismen van de molen in beweging zet (modellen, schoepenrad, ronde machine, enz.). Ook jij kunt aan het schoepenrad draaien en ontdekken hoe je je eigen vel papier maakt! De missie van het team is in de eerste plaats om te laten zien hoe handgeschept papier wordt gemaakt, door middel van bezoeken, demonstraties en workshops. Op speciale dagen kunnen bezoekers ook verenigingen, ambachtslieden en enthousiastelingen ontmoeten die aan papiergerelateerde projecten werken. Sommige functionele gereedschappen van de fabriek kunnen ook ter beschikking worden gesteld om ontwerpers te helpen hun vaardigheden met het publiek te delen. Aan het einde van je bezoek kun je een rijke collectie bekijken, ook uit de Middeleeuwen! Bezoekers van alle leeftijden kunnen meer te weten komen over dit motief, dat wordt gemaakt door een metaaldraad te borduren op het oppervlak van het gereedschap, dat vervolgens wordt gebruikt om het vel papier te identificeren. Een plek om te bezoeken en te werken. Le Moulin heeft een winkel voor liefhebbers van papier en schrijfwaren. Probeer ons papier voor uw aquarellen, gravures en tekeningen, of maak uw eigen kaarten, aankondigingen, enz. Ontdek ons assortiment papier uit de hele wereld (lokta, washi...) voor uw handgemaakte creaties... We bieden ook creaties van lokale ambachtslieden (origami, kalligrafie, boekbinden, enz.). We verkopen ook papierwaren en boeken over creatieve hobby's en papier. Adresse: Moulin de la Rouzique – Route de Varennes; 24150 Couze et Saint-Front; Téléphone : 05 53 24 36 16; Mail: moulindelarouzique@gmail.com

25 mei 2024/ Bruce Springsteen in Marseille

Bruce Springsteen heeft een grote Europese tour aangekondigd voor volgend jaar, inclusief een datum in Frankrijk - in Marseille. Tickets zijn nu al in de verkoop. De enige tourdatum in het Vélodrome stadion in Marseille is op 25 mei 2024 en is de enige show van de Amerikaanse zanger in Frankrijk volgend jaar. Bruce Springsteen en zijn band hebben een stadiontournee van 22 shows in verschillende landen aangekondigd.

Van zaterdag 25 mei 2024 tot zaterdag 1 juni 2024: Beeldhouwen in de Dordogne

Van zaterdag 25 mei 2024 (welkomstdiner) tot zaterdag 1 juni 2024 is er een workshop beeldhouwen o.l.v. beeldend kunstenaar Michiel Linders uit Huizen in de tuin van de familie Welbedacht in Badefols. Inclusief welkomstdiner, rijsttafel (27 mei), barbecue (29 mei), vernissage (31 mei), 6 lunches, koffie/thee/water tijdens de dag en al het materiaal nodig om te beeldhouwen maar exclusief de steen, kost deze workshop € 450,00. Aanmelden: sybrenwelbedacht@gmail.com

27 juli 2024: Francis Gabrel en 28 juli 2024 Deep Purple in Gignac (Lot)

Van 26 t/m 28 juli 2024 kunt u genieten van het festival lotois "L’Ecaussystème" met diverse artiesten. Op 27 juli Francis Gabrel en op 28 juli staan o.a. Deep Purple op het programma.

13 t/m 16 augustus 2024: Tour du Limousin-Périgord-Nouvelle-Aquitaine

De fietstocht Limousin - Périgord - Nouvelle-Aquitaine heeft de etappes onthuld van de volgende 57e editie die zal plaatsvinden van 13 t/m 16 augustus 2024. De vier etappes zijn verdeeld tussen Haute- Vienne, Corrèze, Creuse en Dordogne. De start van de eerste etappe vindt plaats in Boisseuil, in de omgeving van Limoges, richting Auzances, in de Creuse. De Dordogne staat dan in de kijker voor de 2de etappe, tussen Saint-Aulaye - Puymangou en Terrasson-Lavilledieu. Het peloton brengt zijn derde dag door in Corrèze, van La Rivière de Mansac tot Argentat. Tenslotte keert de 4e en laatste etappe terug naar Haute-Vienne, met vertrek in Oradour-sur-Glane en aankomst in Limoges. De organisatoren hebben het exacte traject tussen de start- en finishplaats van elke etappe nog niet bekendgemaakt. Sommige van deze gemeenten organiseren voor het eerst de Tour du Limousin - Périgord - Nouvelle-Aquitaine, zoals Boisseuil, Saint Aulaye - Puymangou en Terrasson-Lavilledieu. Voor Oradour-sur-Glane is dit echter de derde deelname en deze zal plaatsvinden enkele weken na de herdenking van de 80ste verjaardag van het bloedbad dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gemartelde dorp werd aangericht.