coronavirus covid-19

Update 24 september 2020

De Minister van Volksgezondheid Olivier Véran presenteerde woensdag 23 september een nieuwe kaart van de epidemie, waarbij verschillende grootstedelijke gebieden in de categorie “alerte” (waarschuwing), “alerte renforcée” (verhoogde waarschuwing) of “alerte maximale” (maximale waarschuwing) werden geplaatst.

De regering had een kaart opgesteld die de actieve circulatie van het virus laat zien. De kaart was gedefinieerd op basis van vier criteria:

 • de incidentiegraad (het aantal positieve gevallen per 100.000 inwoners gedurende een week);
 • het positiviteitscijfer (percentage positieve tests op alle uitgevoerde screeningen);
 • de effectieve R (het aantal mensen dat een besmet persoon dan zal infecteren);
 • de bezettingsgraad van intensive care-bedden door Covid-19-patiënten. Hierbij was rekening gehouden met de beschikbaarheid in ziekenhuizen.

Tot nu toe werd de beslissing genomen om een departement “in het rood” te plaatsen als de incidentiegraad hoger was dan 50 per 100.000 inwoners. De markering “in rood” – gebeurt bij decreet van de premier – geeft de prefecten van de betrokken departementen meer bevoegdheden om beperkende maatregelen te nemen. Volgens Olivier Véran zullen vanaf zaterdag 69 departementen rood gekleurd zijn. Olivier Véran heeft aangekondigd dat onder de gebieden die in het rood zijn ingedeeld, er drie alarmniveaus zijn vastgesteld. Deze gebieden zijn gebaseerd op drie criteria: de incidentie, de incidentie bij ouderen en het aandeel patiënten met Covid-19 op intensive care-afdelingen. Op de kaart zijn de departementen aangegeven in lichtrood (alerte), donkerrood (alerte renforcée) en in scharlakenrood (alerte maximale). Voor elk van deze gebieden kunnen maatregelen worden genomen voor een periode van 15 dagen.

“Zone en alerte”:
“In al deze departementen kan de prefect alle maatregelen nemen die hem relevant lijken”, verduidelijkte de minister. De enige bepaling die overal wordt opgelegd, betreft feesten, bruiloften en associatieve evenementen die in kleine groepen moeten worden gehouden, dat wil zeggen minder dan 30 personen.

“Zone en alerte renforcée”:
Dit zijn departementen waar de incidentie hoger is dan 150 per 100.000 inwoners en wanneer het hoger is dan 50 per 100.000 onder ouderen. Het is donkerrood gekleurd op de kaart. Het betreft: Bordeaux, Lyon, Toulouse, Nice, Saint-Etienne, Rennes, Montpellier, Lille, Parijs en de departementen van de buitenwijken, Rouen en Grenoble.

De maatregelen zijn:

 • Beperking van bijeenkomsten tot 1000 personen vanaf zaterdag;
 • Verbod op grote evenementen die zijn aangemerkt als lokale of studentenvakanties;
 • Verbod op bijeenkomsten van meer dan 10 personen in de openbare ruimte;
 • Vervroegde sluiting van bars vanaf maandag;
 • Sluiting van sportterreinen en gymzalen;
 • Sluiting feest- en polyvalente zalen welke ook op maandag ingaat;
 • Telewerken moet “zoveel mogelijk worden aangemoedigd”, waarschuwde de minister.

“Zone en alerte maximale”:
Dit zijn departementen waar de incidentie hoger is dan 250 gevallen per 100.000 inwoners en 100 gevallen per 100.000 inwoners voor ouderen, en waar 30% van de Covid-patiënten deel uitmaakt van de intensive care. Het gaat om Guadeloupe en de metropool Aix-Marseille . Ze zijn scharlakenrood gekleurd op de kaart.

De maatregelen zijn naast de maatregelen voor de “alerte renforcée”:

 • Totale sluiting van bars en restaurants vanaf zaterdag en voor een periode van 15 dagen;
 • Sluiting van alle instellingen die open zijn voor het publiek, tenzij er een strikt gezondheidsprotocol is;
 • Musea, theaters en bioscopen zijn dus niet betrokken en blijven dus voorlopig open;
 • Dit verbod heeft geen betrekking op winkels;
 • Het ministerie van Gezondheidszorg verzekert bovendien dat er vooralsnog geen gebedsplaatsen worden genoemd en dat de beslissing aan de préfecture zal worden overgelaten;
 • Dit verbod geldt niet voor bedrijven.

Dit niveau is het laatste niveau vóór de noodsituatie op het gebied van gezondheid. Olivier Véran zei bovendien: “Alle betrokken bedrijven die financieel getroffen worden door de nieuwe beperkingen zullen financieel worden gesteund.”

Update 22 september 2020

Tot 22 oktober 2020 is het verplicht om een mondkapje te dragen in Belvès. Waar? Dat staat aangegeven op bijgaande foto.

Update 17 september 2020

De coronavirus-epidemie verzwakt niet in Frankrijk maar is weer erg actief: “meer dan 10.500 nieuwe gevallen in 24 uur en er zijn ook helaas 50 doden te betreuren” bevestigt Minister van Volksgezondheid Olivier Véran tijdens zijn conferentie op donderdag 17 september. Bovendien zegt hij “dat het virus actief circuleert onder 15-45-jarigen”. Hij kondigt daarom nieuwe beperkende maatregelen aan in grote Franse steden (o.a. Lyon, Nice) maar ook een vermindering van het protocol op scholen. “Als we niets doen, lopen we het risico niet langer intensieve zorg te kunnen bieden aan patiënten die dat nodig hebben”. Olivier Véran heeft ook zojuist nieuwe snelle tests goedgekeurd om het Covid-19-virus op te sporen.

Test:
Er zijn organisatorische problemen met de tests omdat mensen met een medische noodzaak/verwijsbrief voorgaan. De Minister zegt dat het geen zin heeft om je vaak te laten testen maar dat het wel moet gebeuren als je twijfelt, als je symptomen hebt en bevestigde contactgevallen, als je bent gebeld door de ziektekostenverzekering. Er zijn 5 miljoen tests besteld die begin oktober aankomen. Er wordt in samenwerking met Duitsland gewerkt aan een implemen-tatiestrategie.

Overdracht:
De overdracht gebeurt voornamelijk van volwassene op volwassene en van volwassene op kind maar zelden van kind op volwassene en van kind op kind, aldus Olivier Véran. Dit betekent dus dat het onwaarschijnlijk is dat kinderen op scholen elkaar besmetten. Daarom wordt het protocol op scholen en in crèches versoepeld. Hij zei bovendien dat ouderen zichzelf nog beter moeten beschermen door het ontmoeten van mensen te beperken.

Enkele cijfers:
Volgens de cijfers van “Santé Publique France” op 17 september zijn er in Frankrijk 10.593 nieuwe gevallen van besmetting gemeld: 31.095 mensen zijn gestorven; 3.223 nieuwe ziekenhuisopnames in 7 dagen en 896 clusters zijn in onderzoek.
De reproductiesnelheid op landelijk niveau is meer dan 1 maar dat is driemaal lager dan het voorjaar. Dat maakt de huidige toestand toch “zorgwekkend”.
Het “Santé Publique France” meldt op 17 september 2020 in totaal 415.481 bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus sinds het uitbreken van de pandemie en deelt mede dat het virus voornamelijk circuleert onder jongvolwassenen.
Op 17 september zijn in Frankrijk 3.223 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd waarvan 535 op de intensive care.

Veel departementen zijn ingedeeld in de rode zone. Wat betekent dit eigenlijk? En wat zijn de indicatoren van een Active Virus Circulation Zone (ATCZ)? Wie beslist dit? Wat verandert er in de praktijk? Welke maatregelen kunnen worden genomen? Service-public.fr geeft het antwoord.

Wat zijn de criteria?
Een departement wordt een rode zone of “actieve virus circulatiezone” (ZCA) wanneer er meer dan 50 nieuwe gevallen van Covid-19 per 100.000 inwoners in een week zijn. Deze indicator wordt berekend op basis van de resultaten van de PCR-tests.
Een departement met minder besmettingen kan echter bij voorbaat als een rode zone worden geclassificeerd als het percentage stijgt of als het geografisch dicht bij een andere afdeling met een hoge besmettingsgraad ligt.
Het besluit om over te gaan naar een AAC wordt genomen bij besluit van de Minister-President.

Welke maatregelen kunnen worden genomen?
Een rode zone geeft de préfecture meer bevoegdheden. Hij of zij kan op zijn of haar grondgebied aanvullende maatregelen nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, met name:

 • het beperken van reizen tot een straal van 100 km;
 • gedeeltelijke of volledige sluiting van niet-essentiële openbare ontvangstfaciliteiten (ERP) (bijv. theaters, winkelcentra, gymnastiekzalen, musea, enz.), ontmoetingsplaatsen of openbare plaatsen (straten, tuinen, parken, watermassa’s, stranden, enz.);
 • het verbieden van het houden van markten, ongeacht of deze al dan niet overdekt zijn en ongeacht het doel ervan;
 • beperken of zelfs verbieden van bijeenkomsten.

Deze maatregelen worden genomen in overleg met burgemeesters en regionale gezondheidsagentschappen (ARS) op basis van lokale epidemiologische gegevens. Om te weten te komen welke regels moeten worden nageleefd, kunt u informatie inwinnen bij uw gemeentehuis of préfecture.

Opmerking:
Zelfs als een departement niet in de rode zone is, maar wanneer de lokale omstandigheden dat vereisen, kan de préfecture ook:

 • het dragen van mondkapjes opleggen, behalve in woningen;
 • de toegang tot luchthavens beperken voor personen die passagiers begeleiden;
 • verbieden dat boten een haven aandoen…

Goed om te weten:
De Raad van State werd gevraagd of de verplichting om een mondkapje te dragen overal, altijd en voor alle mensen onbegrensd kon zijn. Het antwoord werd gegeven in twee verordeningen van 6 september 2020. Het dragen van mondkapjes kan verplicht worden gesteld in een gemeente met meerdere besmettingsgevaarlijke gebieden.

Update 13 augustus 2020

Het virus is nog steeds aanwezig, dus het is noodzakelijk om de maatregelen betreffende mondkapjes en de fysieke afstand te blijven respecteren.
Ook in de vakantietijd maar misschien wel juist in de vakantietijd door alle toeristen moeten wij onze waakzaamheid op meer vertrouwde of gemakkelijk toegankelijke plaatsen niet laten verslappen. Het blijft absoluut noodzakelijk voor onze gezondheid om waakzaam te blijven ten aanzien van Corona. De cijfers tonen dat aan. Klik hier of hier om naar een overzichtskaartje te gaan.

De status van het departement Dordogne op 23 augustus is groen; dat wil zeggen dat de Dordogne een lage verspreiding van het virus heeft.

 • Op donderdag 13 augustus heeft de prefect van de Dordogne, Frédéric Perissat, bekend gemaakt dat hij 12 verordeningen heeft ondertekend die het dragen van een mondkapje in de open lucht (dus ook als je bijvoorbeeld naar de markt wil gaan) verplicht stellen. Ze gelden voor de gemeenten Montpon, Issigeac, Eymet, Lalinde, Le Buisson-de-Cadouin, Sarlat, Les Eyzies, Nontron, Thiviers, Brantôme, Excideuil en Piegut-Pluviers.
 • Frédéric Perissat heeft een besluit uitgevaardigd dat op zaterdag 15 augustus in werking is getreden. In Périgueux is het dragen van een mondkapje verplicht in de straten en op de pleinen van het beschermde gebied, d.w.z. het meest toeristische deel van de stad.
 • Dit geldt ook voor de food- en non-foodmarkten op woensdag, zaterdag en zondag.
 • In Bergerac is vanaf vrijdag 14 augustus ook twee dagen per week een mondkapje verplicht in het centrum van de stad. Deze maatregel geldt tot en met zaterdag 5 september op woensdag en zaterdag in het hart van de stad van 7 tot 14 uur voor iedereen van 11 jaar en ouder.
 • Doordat er veel toeristen zijn wordt het dragen van mondkapjes in de stadscentra van veel steden verplicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor het centrum van Biarritz, La Rochelle, Bayonne, Mimizan, Biscarrosse-Plage, de winkelstraten van Bordeaux.
 • Het verbod op bijeenkomsten van meer dan 10 personen op de openbare weg of op een voor het publiek toegankelijke plaats blijft van kracht.

Vanaf 1 september (onder voorbehoud):

 • Opening van instellingen die beurzen, tentoonstellingen en shows organiseren
 • Opening van discotheken en internationale zeecruises
 • Het dragen van een mondkapje in bedrijven is overal (behalve op een eenpersoonskamer) verplicht. Telewerken is voor bedrijven niet langer de norm, maar het blijft een oplossing die de voorkeur verdient. Werknemers die een ernstig risico lopen en personen die het huis delen van personen die een ernstig risico lopen en die niet kunnen telewerken, kunnen hun huisarts of bedrijfsarts raadplegen om een verklaring van onderbreking van het werk te verkrijgen.

Reizen:
De informatie over maatregelen en verplichtingen in andere landen wijzigt per dag. Wilt u buiten de Europese Unie reizen dan kan dat vanaf 1 juli, maar alleen in landen waar de epidemie onder controle is. Iedereen is verplicht zich te (laten) informeren over eventuele quarantainemaatregelen om het land van bestemming in te gaan of bij de terugkeer naar Frankrijk.
Alle informatie over reizen is te vinden op de site https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/ of klik hier om naar de website te gaan.
De Europese Unie en al haar lidstaten bereiden zich momenteel voor op een veilige heropening van Europa. De bescherming van de volksgezondheid heeft uiteraard prioriteit. Kijk voor meer informatie op de website https://www.service-public.fr/particuliers/actualites/A14229 of klik hier om direct naar de website te gaan. Op deze pagina is ook meer informatie te vinden over reizen buiten Europa.

Goed om te weten:
Le ministère des Affaires Étrangères et du Développement International biedt de gratis online dienst “Ariane” aan, waarmee u voor een reis of een specifieke missie in het buitenland contact kunt opnemen met het departement om bijgewerkte informatie en veiligheidsinstructies te ontvangen via e-mail, sms of telefoon, als de situatie in het land van bestemming dit rechtvaardigt. Indien nodig kan ook een aangewezen contactpersoon op de hoogte worden gesteld.
De online dienst “Ariane” stelt de Franse autoriteiten ook in staat om in geval van een crisis uw aanwezigheid in een land te kennen, zodat ze u indien nodig kunnen helpen.
Kijk voor meer informatie op de website https://www.service-public.fr/particuliers/actualites/A14229 of klik hier om direct naar de website te gaan.
Op de site https://pastel.diplomatie.gouv.fr/fildariane/dyn/public/login.html kunt u meer info vinden evenals het inschrijfformulier.

De essentiële maatregelen die genomen zijn blijven van kracht, dat wil zeggen:

 • Sinds 20 juli is het dragen van een mondkapje voor iedereen vanaf 11 jaar verplicht op afgesloten plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn;
 • Sinds 20 juli is het dragen van een mondkapje voor iedereen vanaf 11 jaar verplicht in het openbaar vervoer;
 • Bovendien op plaatsen die door de prefecten van elk departement als relevant worden beschouwd, met uitzondering van residentiële gebouwen, afhankelijk van de plaatselijke epidemiesituatie;
 • Fysieke scheiding in cafés, restaurants, instellingen die openstaan voor het publiek en, voor zover mogelijk, in het vervoer en op school.
 • Niet met meer dan 10 bekende personen aan een tafel in een restaurant/bar/café. Bovendien moeten de tafels een meter van elkaar af staan.
 • Het personeel is verplicht zowel in de openbare ruimte als in de keuken mondkapjes te dragen. En als je je gaat verplaatsen moet je een mondkapje dragen;
 • Het dragen van een mondkapje in een auto is niet verplicht.
 • Het dragen van een mondkapje is wel verplicht in een taxi of een vervoermiddel voor personen met een professionele chauffeur.
 • De maximale capaciteit van 5.000 personen voor grote evenementen, stadions en concertzalen blijft ook na 1 september van kracht.
 • Stadions en renbanen zullen open zijn voor het publiek, met een maximale capaciteit van 5.000 personen. Net als in het geval van theaters zullen activiteiten waarbij meer dan 1.500 personen betrokken zijn, moeten worden aangegeven, zodat de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen worden gegarandeerd;

Sinds 22 juni 2020 geldt in de Dordogne:

 • De opening van bioscopen, vakantiecentra, casino’s en speelzalen, met inachtneming van de strenge gezondheidsregels;
 • De hervatting van de teamsportactiviteiten met preventiemaatregelen die zijn aangepast aan de verschillende betrokken categorieën van activiteiten;
 • Gevechtssporten blijven echter verboden. Deze situatie zal voor het begin van het schooljaar in september opnieuw worden bekeken.

Update 22 juli 2020

Om te voorkomen dat de epidemie weer oplaait, zullen nieuwe plaatsen worden toegevoegd aan de lijst van openbare ruimtes waar het dragen van mondkapjes vanaf 20 juli 2020 verplicht is. Welke ruimtes zijn dat? Wie maakt zich zorgen? Komen er sancties?

Helaas is er nu weer een lichte verslechtering van de gezondheidssituatie te zien. Het aantal nieuwe positieve gevallen van het coronavirus in Frankrijk neemt toe. Bovendien hebben wetenschappers de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de hoogte gebracht van de bevindingen over de overdracht van het virus in de lucht. Zij hebben met name opgemerkt dat verontreiniging vaak voorkomt in een gesloten omgeving. Daarom zijn er preventieve maatregelen en  aanbevelingen gedaan voor het dragen van mondkapjes. Zo moeten alle personen van 11 jaar en ouder een mondkapje dragen op afgesloten openbare plaatsen.
Plaatsen die reeds onder de verplichting tot het dragen van een mondkapje vallen:
Audio-, conferentie-, vergader-, performancezalen of multifunctionele zalen, waaronder theaters en bioscopen ;
Restaurants en drinkgelegenheden (het mondkapje mag af tijdens het eten);
Hotels en pensions ;
Salles de jeux;
Leer-, onderwijs- en opleidingsinstellingen,
Vakantiecentra, vrijetijdscentra zonder accommodatie;
Bibliotheken, documentatiecentra;
Overdekte sportinrichtingen ;
Musea;
Hotels-restaurants;
Berghutten;
Bus- en veerbootstations;
Luchthavens;
Winkelcentra ;
Administratiekantoren en banken;
Overdekte markten.

In de andere categorieën inrichtingen kan het dragen van mondkapjes door de exploitant verplicht worden gesteld.
Het verplicht dragen van een mondkapje geldt niet in openbare open ruimtes: op straat, in parken, op het strand, op wandelpaden.
Bedrijven en overheden zijn alleen gebonden aan de verplichting om mondkapjes te dragen wanneer zij open zijn voor het publiek.

Degenen die zich niet aan deze maatregel houden, kunnen een boete van 135 euro krijgen. Bij een recidive (herhaling van de overtreding) binnen 15 dagen wordt de boete verhoogd tot 1.500 euro.

Update 16 juli 2020

Vanaf maandag 20 juli is iedereen verplicht een mondkapje te dragen in gesloten openbare ruimtes, winkels en vooral plaatsen waar fysieke afstand onmogelijk is (het dragen van een mondkapje was nog steeds verplicht in het vervoer, musea en bioscopen) in verband met de nog steeds actieve aanwezigheid van het coronavirus in Frankrijk. Emmanuel Macron kondigde op 14 juli al het dragen van het verplichte mondkapje aan in “gesloten, openbare ruimtes” vanaf 1 augustus, maar Jean Castex vertelde de Senaat vandaag (16 juli): “Ik heb gehoord en begrepen dat deze deadline te laat is en verdere vragen heeft opgeroepen”. Deze maatregel is bedoeld om de risico’s van een gevreesde tweede golf te beperken en werd de afgelopen dagen door veel artsen gevraagd. De autoriteiten van het departement Mayenne (Pays de la Loire) bijvoorbeeld hebben ook de datum 1 augustus afgekeurd, omdat het gebied op “hoge kwetsbaarheid” alert is als gevolg van een recente piek in Covid-19 gevallen.

Maar wat zijn gesloten openbare ruimtes? Hij gaf niet meer details. Dezelfde avond zei Gabriel Attal, de nieuwe regeringswoordvoerder, dat de regels “nog moeten worden gedefinieerd”. Hij zei: “Er zal snel bepaald worden over welke openbare ruimtes we het hebben en hoe de verplichting van toepassing is”, legde hij uit *. De instellingen die als publiek worden beschouwd (EPR) staan al vermeld op de website van de Franse overheid. Dit zijn “gebouwen waarin buitenstaanders worden toegelaten. Het maakt niet uit of de toegang betaald is of gratis, beperkt of op uitnodiging”, preciseert de definitie van de site. De volgende instellingen worden ook beschouwd als instellingen die het publiek ontvangen: gebedshuizen, theaters, winkelcentra, restaurants, bars, hotels, vakantiecentra, kinderdagverblijven, tentoonstellingszalen, sportinstellingen, overdekte markten enz.

Begin augustus moet het dragen van een mondkapje dus veralgemeend worden in openbare diensten zoals gemeentehuizen, ziekenhuizen, postkantoren, bibliotheken…

Verschillende landen hebben dergelijke maatregelen al aangekondigd. Engeland heeft besloten het dragen van maskers in winkels en supermarkten vanaf 24 juli verplicht te stellen. Bepaalde regio’s in Spanje, zoals Catalonië, Aragon, Navarra, Asturië, Andalusië en de Balearen, hebben het dragen van mondkapjes verplicht gesteld in alle openbare ruimtes binnen en buiten, behalve op het strand. In de rest van het land moet het mondkapje in gesloten ruimtes worden gedragen of wanneer de afstand van anderhalve meter niet kan worden gerespecteerd.

De regering heeft nog niet officieel bevestigd wat de straf zal zijn voor mensen die zich niet aan de regels houden. Mondkapjes zijn al verplicht in het openbaar vervoer, met boetes van 135 euro voor iedereen die zich niet aan de regels houdt.

“Het dragen van een mondkapje is een belangrijke voorwaarde om de verspreiding van het virus te beperken… Het dragen van een mondkapje is niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook om de verspreiding van het virus te voorkomen; zolang iedereen er een draagt.”

 

* Vanaf 11 jaar is een mondkapje bijvoorbeeld verplicht in banken, winkels, bibliotheken, winkelcentra, overdekte markten, musea en toeristische attracties. Geen mondkapje, dan bedraagt de boete 135 euro.

Update 11 juli 2020

Op 10 juli om 24.00 uur is het einde van de noodtoestand van de volksgezondheid begonnen (afgekondigd op 23 maart in verband met het coronavirus/covid 19) in Frankrijk, behalve in Frans-Guyana en Mayotte waar het virus nog steeds actief circuleert. Na de noodsituatie op gezondheidsgebied volgt een “overgangsperiode van vier maanden”, waarin bepaalde beperkingen van kracht blijven.
Wat is er veranderd vanaf 11 juli (of wat gaat er (nog) niet veranderen)?

 • Stadions en renbanen kunnen heropenen. Stadions mochten al open voor sportpraktijken met preventieve gezondheidsmaatregelen, maar vanaf 11 juli mogen de stadions nu open voor het publiek, met een maximum van 5.000 personen.
 • Deze limiet zal naar verwachting tot september van kracht blijven. Dit kan echter veranderen onder voorbehoud van evaluaties “om te beslissen of een versoepeling van de regels mogelijk is vanaf de tweede helft van augustus”.
 • Ook de wedstrijdbanen kunnen weer open.
 • Riviercruises zijn nu ook toegestaan tussen Europese havens, voor schepen waarvan de capaciteit een bij ministerieel besluit vastgestelde grens niet overschrijdt.
 • Nachtclubs en internationale cruises zijn daarentegen nog steeds verboden tot september.
 • De winterstilstand, waarin huuruitzettingen worden opgeschort, loopt ten einde. Die periode loopt meestal van 1 november tot 31 maart, maar werd dit jaar verlengd tot 10 juli als gevolg van de coronaviruscrisis.
 • Hetzelfde geldt voor de gas- en elektriciteitsonderbrekingen, die tijdens de winterstilstand verboden waren.
 • Vanaf 11 juli zijn de procedures voor huuruitzetting en stroomuitval weer toegestaan. Maar de regering verzekert dat er geen uitzettingen zullen plaatsvinden “zonder de mogelijkheid van herhuisvesting”. Verhuurders kunnen een schadevergoeding eisen van de staat wanneer de procedures niet zijn uitgevoerd.
 • Net als bij de theaters moeten activiteiten waarbij meer dan 1.500 mensen betrokken zijn, van tevoren worden aangemeld.
 • Maskers zijn nog steeds verplicht in het transport. Het dragen van een masker blijft minstens tot november ook verplicht in het openbaar vervoer.
 • Beurzen, tentoonstellingen, disco’s blijven gesloten en mogen voorlopig niet heropend worden. De regering zal deze heropeningen in september onderzoeken.
 • Bovendien zal het mogelijk zijn om van personen die van of naar een grootstedelijk of overzees gebied vliegen te eisen dat zij het resultaat van een virologische test presenteren. De Minister van Volksgezondheid Olivier Véran gaf ook aan dat hij werkt aan het opzetten waar mogelijk van speekseltesten op luchthavens voor reizigers die aankomen uit risicolanden.
  “Het repressieve kader wordt gehandhaafd”.
 • De regeling van de prijzen van hydro-alcoholische gels en oplossingen, evenals van maskers voor eenmalig gebruik, die aanvankelijk op vrijdagavond zou aflopen tegelijk met het einde van de noodtoestand, wordt uiteindelijk verlengd tot 10 januari 2021, volgens een order die zaterdag in het officiële staatsblad is gepubliceerd.
 • De overheid zal het verkeer van personen en voertuigen en de toegang tot het openbaar vervoer kunnen reguleren en zelfs verbieden waar het virus actief is. Reizen die “strikt noodzakelijk zijn voor de behoeften van het gezin, het bedrijf en de gezondheid” moeten toegestaan blijven. Maar de Constitutionele Raad voegde eraan toe dat het niet mogelijk zal zijn om mensen te verbieden hun huizen of hun omgeving te verlaten, met andere woorden om de bevolking te beperken, zelfs niet lokaal. Als er wordt besloten tot een nieuwe strikte opsluiting, zoals die van 17 maart, moet de regering opnieuw de noodtoestand afkondigen.

Update 13 juni 2020

Gezien de gunstige ontwikkeling van de gezondheidssituatie in Frankrijk en Europa en overeenkomstig de gisteren gepresenteerde aanbevelingen van de Europese Commissie, zal Frankrijk op 15 juni ‘s ochtends (0:00 uur) alle verkeersbeperkingen aan zijn Europese binnengrenzen opheffen (land, lucht en zee) geïmplementeerd om de COVID-19-pandemie te bestrijden. Vanaf 15 juni kunnen mensen uit Europese landen (lidstaten van de Europese Unie en Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Zwitserland en Vaticaan) Frankrijk zonder beperkingen binnenkomen, zoals het geval was vóór 18 maart 2020. Deze reizigers zullen met name niet langer verplicht zijn een afwijkend internationaal reisbewijs te hebben om Frankrijk binnen te komen. Voor de goede orde, mensen uit Europese landen zijn ook vrijgesteld van de twee weken quarantaine bij aankomst in Frankrijk.

Aan de grenzen met Spanje en het Verenigd Koninkrijk blijven echter wederzijdse beperkingen gelden: Spanje heeft ervoor gekozen de verkeersbeperkingen tot 21 juni te handhaven. In overleg met de Spaanse autoriteiten zal Frankrijk daarom de tot en met 21 juni geldende beperkingen handhaven. Tot die datum zullen vliegtuigpassagiers uit Spanje worden uitgenodigd om bij aankomst in Frankrijk twee weken in thuisisolatie te gaan.

Het Verenigd Koninkrijk heeft ervoor gekozen om op 8 juni een veertiendaagse verplichting in te voeren voor reizigers uit Frankrijk. Vanaf 15 juni zijn reizigers uit het Verenigd Koninkrijk niet langer onderworpen aan toegangsbeperkingen in verband met de strijd tegen COVID-19, maar blijven, tot nader order, twee weken in thuisisolatie.

Overeenkomstig de gisteren gepresenteerde aanbevelingen van de Europese Commissie, zal Frankrijk vanaf 1 juli ook overgaan tot een geleidelijke opening van zijn Schengenbuitengrenzen. Deze opening zal op een progressieve en gedifferentieerde manier plaatsvinden, afhankelijk van de gezondheidssituatie van de verschillende derde landen, en volgens de procedures die tegen die tijd op Europees niveau zullen zijn aangenomen.

Update 3 juni 2020: fase 2 van de versoepeling van de maatregelen van 2 tot 22 juni

Vanaf 2 juni 2020 gaat Frankrijk de tweede fase van de geleidelijke versoepeling van de maatregelen in, die op 11 mei van start is gegaan. Wat is/gaat open op 2 juni en wat blijft nog gesloten? Welke activiteiten zijn toegestaan en welke (nog) niet? Kan je tijdens je vakantie in Frankrijk gewoon op het strand liggen? Wanneer moet je een mondkapje dragen?
Een decreet (nr 2020-663 van 31 mai 2020 met een update van 3 juni 2020) dat op 1 juni officieel is gepubliceerd, bevat de nieuwe bepalingen die van kracht zijn tijdens fase 2 van de déconfinement van 2 tot 22 juni.

“La nouvelle carte du déconfinement” die op 2 juni 2020 van kracht werd, is verdeeld in oranje zones (Île-de-France, Frans-Guyana en Mayotte-departementen) en groene zones voor alle andere departementen. Alle departementen profiteren van de  maatregelen van de déconfinement (versoepeling). Er blijven echter bepaalde beperkingen bestaan in de oranje afdelingen waar het niveau van de viruscirculatie nog steeds hoog is.

Scholen:
Alle scholen gaan geleidelijk aan weer open volgens het gezondheidsprotocol. De scholen zorgen voor een deel van de week voor een systematische opvang van de leerlingen.

Cafés, bars, restaurants:
Groene zone: opening van vestigingen
Oranje zone: alleen buitenterrassen en buitenruimtes mogen open. Mogelijke opening voor bezorg- en afhaalactiviteiten en voor roomservice in hotel-restaurants

Overal gelden strenge gezondheidsregels: maximaal 10 personen per tafel, minimale afstand van een meter tussen elke tafel, mondkapjes moeten door personeel en klanten worden gedragen als zij zich verplaatsen en geen staande consumptie in bars, enz.

Winkelcentra:
In departementen die in de oranje zone zijn ingedeeld, kan de prefect van het departement, na overleg met de burgemeester, de opening van een winkelcentrum met één of meer gebouwen met een bruikbare commerciële oppervlakte van 70.000 m2 of meer verbieden. Het is echter mogelijk dat winkels die in deze winkelcentra gevestigd zijn, weer open mogen.

Markt:
De burgemeester bepaalt of de markt weer open gaat, en ook hier kunnen mondkapjes verplicht zijn voor verkopers én bezoekers.
Bij overdekte markten is dit vrijwel altijd het geval; voor markten in de openlucht verschilt het per departement.

Parken en tuinen:
De parken en tuinen zijn sinds zaterdag 30 mei in het hele land heropend. Op verzoek van de burgemeesters kunnen de prefecten het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes verplichten.

Toeristische accommodaties (“villages vacances”, “maisons familiales de vacances”, “auberges collectives” en campings, B&B’s, hotels, vakantiehuizen):
In overeenstemming met het gezondheidsprotocol (zo min mogelijk contact, 1 meter afstand houden, strenge schoonmaak- en desinfectiemaatregelen):
Groene zone: opening 2 juni 2020.
Oranje zone: opening op 22 juni 2020.

“Les colonies de vacances” gaan op 22 juni 2020 weer open.

Stranden en meren:
Stranden en meren gaan vanaf 2 juni weer open onder dezelfde voorwaarden als parken en tuinen. Op verzoek van de burgemeesters kunnen de prefecten dus het dragen van mondkapjes opleggen.

De Franse stranden, meren en zwembaden zijn weer open in de groene gebieden, maar op al deze plekken geldt voorlopig dat je op het strand of aan een recreatiemeer wel mag rondlopen, zwemmen en sporten, maar niet op handdoeken naast elkaar mag liggen.

Parken:
Groene zone: open vanaf 2 juni met een maximale capaciteit van 5.000 personen.
Oranje zone: opening vanaf 22 juni.

Musea, pretparken en monumenten:
Alle musea en monumenten mogen vanaf 2 juni in het hele land geopend worden. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Er geldt vaak een maximumaantal bezoekers en ook moeten bezoekers bij sommige plekken verplicht reserveren. Ook hier geldt afstand houden in de wachtrijen en eventuele andere voorzorgsmaatregelen, zoals alleen afhaal-horeca of niet met muntgeld mogen betalen.

Concertzalen en theaters:
Theaters kunnen alleen in de groene zone vanaf 2 juni weer open gaan.

De bioscopen, nachtclubs en casino’s zullen overal vanaf 22 juni weer open gaan. Ook hier geldt weer de 1 meter afstand houden regel.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in theaters en bioscopen.

Sporthallen, gymnastiekzalen en zwembaden:
Groene zone: open vanaf 2 juni
Oranje zone: open vanaf 22 juni.

Bijeenkomsten, bruiloften en begrafenissen:
Bijeenkomsten, vergaderingen of activiteiten van meer dan 10 personen zijn verboden op de openbare weg of op een voor het publiek toegankelijke plaats.

Burgerlijke huwelijksceremonies: kunnen voltrokken worden, maar de regels van de fysieke afstand moeten gerespecteerd worden.

Uitvaartceremonies blijven tot 22 juni beperkt tot maximaal 20 personen.

Openbaar vervoer:
In het Franse openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht voor iedereen ouder dan  11 jaar. Voor de trein en metro geldt deze verplichting al in de stationshal. De Franse spoorwegen houdt in de treinen met verplichte reservering zo veel mogelijk stoelen vrij tussen de reizigers als de treinen niet vol zijn. In diverse grote steden (Parijs, Lyon) staan pompen met desinfecterende handgel bij de bushaltes.

Auto:
Mondkapjes zijn niet verplicht in de auto en er gelden geen regels over een maximum aantal personen per auto. Benzinerestaurants en wegrestaurants zijn gewoon open, volgens bovengenoemde regels. Je mag picknicken op de stopplaatsen (aires de repos) met maximaal 10 personen.

Wat gesloten of verboden blijft tot 22 juni:

 • bijeenkomsten van meer dan 10 personen in de openbare ruimte;
 • team- en contactsporten;
 • animatie op campings;
 • sportevenementen;
 • gebeurtenissen die meer dan 5.000 mensen bijeenbrengen;
 • discotheken en speelzalen;
 • stadions en renbanen

“StopCovid” applicatie voor de smartphone
De applicatie kan vanaf 2 juni 2020 worden geïnstalleerd.

Wat is het doel van deze StopCovid-toepassing?
Is het verplicht? Hoe werkt het? Welke gegevens zullen worden doorgegeven? Wat te doen in geval van contact met een persoon die positief is getest?
Service-public.fr maakt de balans op.

Wat is het doel van StopCovid?
Het opsporen en isoleren van mensen die besmet zijn met Covid-19. Het waarschuwen van mensen die in contact zijn geweest met zieke mensen is een grote uitdaging om een tweede epidemiegolf te voorkomen en de verspreiding van het virus te stoppen. Het is een van de sleutels tot succesvolle déconfinement. De StopCovid-applicatie is ontwikkeld met dit doel voor ogen: het voorkomen, en tegelijkertijd garanderen van anonimiteit, van mensen die in de buurt zijn geweest van een persoon die positief heeft getest op Covid-19, zodat zij op hun beurt kunnen worden getest en indien nodig in quarantaine moeten.

Op 26 mei heeft de Franse nationale commissie voor informatietechnologie en -vrijheid (CNIL) een gunstig advies uitgebracht over de lancering van de StopCovid-toepassing. De CNIL is van mening dat de toepassing nuttig is vanuit het oogpunt van de gezondheid en evenredig is met betrekking tot de bescherming van onze vrijheden en onze persoonsgegevens.

Hoe werkt de applicatie?
Het downloaden van de StopCovid applicatie op uw smartphone en het gebruik ervan gebeurt op vrijwillige basis. De installatie is dus niet verplicht en is gratis.
Eenmaal geïnstalleerd en geactiveerd (Bluetooth-functie ingeschakeld en meldingen geaccepteerd), stuurt de applicatie een waarschuwing naar gebruikers die recentelijk “langdurig” contact hebben gehad, op een afstand van minder dan een meter en gedurende ten minste 15 minuten, met een persoon die vrijwillig heeft verklaard positief te zijn getest op het coronavirus.
De gealarmeerde persoon kan dan zijn arts raadplegen voor een snelle test, zich beperken in afwachting van de resultaten en zich isoleren als de test positief is, om zo de overdrachtsketens van het virus te doorbreken. Bij een positief resultaat wordt de persoon op de hoogte gebracht van de te nemen zorg en behandeling.
Ter bescherming van de onbekende personen met wie hij mogelijk in contact is gekomen, kan een StopCovid-gebruiker die net positief heeft getest op Covid-19, dit vrijwillig verklaren in de applicatie door een code in te voeren die door zijn arts of het laboratorium is doorgegeven. Er wordt dan een waarschuwing gestuurd naar alle gebruikers die de afgelopen dagen nauw contact met hem/haar hebben gehad.

Overdracht van gegevens en respect voor het privéleven
De StopCovid-applicatie gebruikt het Bluetooth-signaal om een smartphone in de buurt te detecteren en gebruikt geen GPS-gegevens om mensen te lokaliseren. Het zal niet in staat zijn om te vertellen waar een persoon is geweest.
De verzonden gegevens zijn volledig anoniem. Het is niet mogelijk om de identiteit van de gebruiker van de applicatie te kennen. Er is geen authenticatiesysteem op het moment van installatie. De StopCovid applicatie genereert alleen pseudoniemen die niet geassocieerd zijn met een geïdentificeerde persoon. Ze worden tijdelijk (15 dagen) opgeslagen op de smartphone en verzonden naar andere smartphones in de directe omgeving.

De StopCovid-toepassing is tijdelijk, het is niet de bedoeling dat deze na de gezondheidscrisis blijft bestaan.

Kijk hier voor meer informatie en voor het downloaden van de applicatie!

 

Update Premier Rutte 3 juni 2020: ’Wijs op reis’

Goed nieuws voor Nederland: Nederlanders kunnen weer op vakantie, maar het is wel een heel andere zomervakantie dan anders.”
Tot 15 juni staan alle reisadviezen op oranje. Vanaf 15 juni kunnen Nederlanders naar bijna alle landen in Europa en het Caribisch deel van het Koninkrijk op vakantie. Alleen voor Zweden en het Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig ’code oranje’ gelden. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Duitsland en Italië gaan vanaf 15 juni direct open en Frankrijk waarschijnlijk tussen 15 juni en 5 juli. Parijs heeft besloten om de grenscontroles halverwege deze maand op te heffen.

Premier Rutte roept mensen op om ’wijs op reis’ te gaan. Ga goed voorbereid op reis en zorg dat je de regels van het land goed kent en op de hoogte blijft. De situatie in een land kan altijd veranderen met alle gevolgen van dien. Nederlanders die op vakantie in de problemen raken worden niet gerepatrieerd.
Kijk regelmatig op www.nederlandwereldwijd.nl; download de reisapp en kijk regelmatig op www.rijksoverheid.nl.

Buiten Europa blijft ’code oranje’ gelden en wordt dus afgeraden. Premier Rutte vraagt mensen om te overwegen om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Europeanen mogen ook weer in Nederland genieten van de zomer. Mensen uit Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn echter nog niet welkom in Nederland.

Update 28 mei 2020

 • Premier Édouard Philippe en enkele ministers hadden vandaag weer belangrijk nieuws! Wat zijn de wijzigingen die gelden in de periode tot 21 juni? Vrijheid wordt weer de regel”, aldus Édouard Philippe, die onder andere de afschaffing van de 100-kilometergrens en de heropening van scholen, cafés en restaurants aankondigde.
 • De grote vraag was natuurlijk: gaan de grenzen weer open?
  Gaan de grenzen weer open voor reizigers uit de Schengenlanden? Kunnen de Nederlanders weer naar Frankrijk op vakantie of kunnen zij eindelijk weer naar hun tweede huis bijvoorbeeld?
  Gelukkig is het antwoord: ja! Maar helaas pas vanaf 15 juni, mits de gezondheidssituatie niet verslechtert en bovendien moeten er grensafspraken gemaakt zijn.
 • Vanaf 2 juni vervalt de “100 km regel”.  Vrij rondreizen is dan dus weer mogelijk!
 • De departementen Ile-de-France, Frans Guyana en Mayotte zijn in de categorie “oranje” geplaatst en de deconfiniëring zal iets voorzichtiger zijn dan in de rest van het land omdat het virus daar iets meer circuleert dan elders, benadrukte Édouard Philippe.
 •  Alle collèges en scholen zullen in juni openen.
 • De bijeenkomsten blijven tot 21 juni beperkt tot 10 personen in de openbare ruimte. Dit impliceert een verbod op culturele en sportieve evenementen.
 • Cafés, bars en restaurants zullen vanaf 2 juni opnieuw openen in de “groene” departementen, maar samen eten of lunchen mag, maar met maximaal 10 personen per tafel.
 • Culturele en sportieve evenementen blijven dus opgeschort, en discotheken, speelzalen, stadions en renbanen blijven tot 21 juni gesloten voor het publiek.
 • De campings zullen op 2 juni opnieuw kunnen openen in alle departementen, met uitzondering van de campings die zich in departementen in de oranje zone bevinden, die op 22 juni weer open kunnen.
 • Musea worden vanaf 2 juni heropend maar het dragen van maskers is verplicht.
 • In de groene zones zullen de theaters en concertzalen vanaf 2 juni opengaan maar het dragen van maskers zal verplicht zijn en de regels van de fysieke afstand moeten worden gerespecteerd.
 • De bioscopen zullen moeten wachten tot 22 juni.
 • Zwembaden, sportzalen en gymnastiekzalen worden hervat op 2 juni in de groene zone en op 22 juni in de oranje zone. Contact- en teamsporten zijn nog steeds verboden.

Update 26 mei 2020

Tijdens zijn bezoek op 26 mei aan de Renault fabriek van Valeo in Pas-de-Calais, presenteerde Emmanuel Macron de hoofdlijnen van zijn 8 miljard euro ondersteuningsplan voor fabrikanten van Renault, Peugeot en Citroën: het stimuleren en ondersteunen van de vraag, investeren en produceren in Frankrijk, allemaal onder toeziend oog van de staat. Frankrijk zou de Europese leider van elektrische auto’s moeten worden. Hij zei dat de gezondheidscrisis een enorm en wreed einde gemaakt heeft aan de Franse auto-industrie. De omzet daalde met 80 procent, “het is ongekend buiten oorlogstijd. 400.000 voertuigen hadden moeten worden verkocht en zijn dat niet. In juni zal dat cijfer naar verwachting stijgen tot 500.000 eenheden.” We moeten ervoor zorgen dat geen enkel Frans model onderdelen gebruikt die in het buitenland zijn geproduceerd, we moeten de toegevoegde waarde van onze modellen vergroten. Ik wil dat Frankrijk in vijf jaar een miljoen schone voertuigen per jaar kan produceren”. aldus Macron.
De auto-industrie in Frankrijk omvat ongeveer 4.000 bedrijven en 400.000 werknemers.

Update 25 mei 2020

Olivier Véran, ministre des Solidarités et de la Santé, deelt mee dat het aantal sterfgevallen en het aantal patiënten op de intensive care, minder wordt. De overheid krijgt nu te maken met een andere noodsituatie in de ziekenhuizen, namelijk de organisatie van het gezondheidssysteem. De zorg voor patiënten en de werkomstandigheden van zorgmedewerkers moet verbeteren. Op maandag 25 mei lanceert Olivier Véran een nieuw project: “Ségur de la Santé”. Het doel van dit project is om het ziekenhuissysteem te vernieuwen o.a. door salarisverhogingen en door het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. De regering wil de salarissen voor het personeel in ziekenhuizen en de Ehpad verhogen en ze meer in overeenstemming brengen met Europa. Door betere arbeidsomstandigheden en hogere salarissen hoopt de regering veel van de openstaande vacatures te kunnen vervullen. De minister zegt bovendien dat hij de werktijden in het ziekenhuis aan wil passen.

Op 28 mei volgt er weer een belangrijke regeringsaankondiging over de volgende deconfiniëringsmaatregelen.
Naar alle waarschijnlijkheid worden dan nieuwe richtlijnen voor de heropening van bars en restaurants, bioscopen en theaters, tuinen en musea, grote winkelcentra en middelbare scholen bekend gemaakt. Er wordt dan ook weer gekeken welke departementen rood en welke departementen groen zijn. De kleur kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld openstellingen voor de departementen en eventuele andere beperkingen.

De minister van Sport, Roxana Maracineanu, bevestigde haar standpunt over maatregelen om de sport in Frankrijk te hervatten. “Zonder het vaccin zal er geen normale sport meer zijn”, zei ze. Het Ministerie van Sport heeft, in samenwerking met de sportfederaties, een gids opgesteld met daarin de te volgen instructies voor een goede hervatting van de lichamelijke activiteit, individueel of in groep.

Covid-19 contrôle technique

Let op:
Heeft uw auto een contrôle-technique nodig, dan moet er op tijd een afspraak hiervoor gemaakt worden. Voor een licht voertuig is de keuringstermijn verlengd tot 23 juni 2020 indien de keuringstermijn niet verstreken is vóór 12 maart 2020.
In de overige gevallen is de keuringstermijn verlengd tot 10 juli 2020 (wet van 11 mei 2020 – verordening nr. 2020-560 van 13 mei).
De tests nemen door de Coronacrisis meer tijd in beslag en de wachtlijsten groeien. Dus maak op tijd een afspraak om het risico van een boete te vermijden.
Dit uitstel is alleen van toepassing op voertuigen die tijdens de lockdown hun contrôle-technique moesten passeren. Als de geldigheidsdatum van uw contrôle-technique eindigt vóór 12 maart, bent u in overtreding.

Voor een zwaar voertuig geldt een een tolerantie van 18 extra dagen vergeleken met de aanvankelijk geplande datum van de volgende technische inspectie van zware voertuigen (decreet van 28 maart 2020).

Update 14 mei 2020

Premier Édouard Philippe heeft donderdag een herstelplan voor het toerisme onthuld, dat “een vastlegging van 18 miljard euro voor de openbare financiën vertegenwoordigt”. Het is ongekend, het is enorm, het is noodzakelijk. Édouard Philippe, onthulde donderdag 14 mei een plan om het toerisme nieuw leven in te blazen. De redding van het toerisme heeft een nationale prioriteit (7% van het Franse BBP, evenals twee miljoen banen).
De investeringsinspanning van de staat zal worden geleid door de Banque des Territoires en Bpifrance, die tussen vandaag en 2023 een gezamenlijk herstelplan voor het toerisme hebben geformaliseerd met meer dan drie miljard euro aan financiering, in de vorm van leningen en investeringen in aandelen.

Tot eind 2020 blijft deeltijdwerk mogelijk in de sector toerisme en evenementen. De datum voor het solidariteitsfonds voor bedrijven in de sector café-restaurants, toerisme, evenementen, sport en cultuur zal worden verlengd tot eind september.

De Fransen kunnen in juli en augustus in heel Frankrijk op vakantie gaan. Maar “de Fransen zullen in juli en augustus op vakantie kunnen gaan in Frankrijk”, kondigde donderdag Edouard Philippe aan, echter onderworpen aan “mogelijk zeer plaatselijke beperkingen”. In hoeverre vakanties in Europa mogelijk zullen zijn moeten wij helaas nog afwachten! Vooralsnog zijn de grenzen gesloten tot 15 juni. Alles hangt van het Coronavirus af.

Sommige stranden zijn nu weer open voor het publiek.
In Le Conquet, Finistère, zijn twee van de stranden van de stad nu voor het publiek toegankelijk van 7.00 tot 20.00 uur.

De stranden van La Baule en Pornichet (Loire-Atlantique) zijn ook geopend. Picknicks en bijeenkomsten van meer dan tien personen zijn echter niet toegestaan.

Toegang tot de zee is mogelijk voor individuele sporten. Wandelen langs het strand is toegestaan, maar zonnebaden is niet toegestaan.

In de Alpes-Maritimes zullen sommige stranden dit weekend weer opengaan. Met name Cannes, Nice, Antibes en Cagnes-sur-mer hebben een verzoek ingediend bij de prefect om te heropenen.

De prefect van de Alpes-Maritimes, Bernard Gonzalez, zei dat de heropening van de stranden alleen mogelijk zal zijn voor wandelen of individuele sportbeoefening. Er zullen bewakingsmaatregelen worden genomen, er zal sociale afstand worden genomen en er zullen displays worden geplaatst.

In de Pyrénées-Atlantiques hebben de burgemeesters van Biarritz, Anglet, Bidart, Guéthary, Saint-Jean-de-Luz, Ciboure, Urrugne en Hendaye een verzoek ingediend bij de prefect om de stranden dit weekend te kunnen heropenen.

Zij stellen voor om elke dag tot 19.00 uur te heropenen om te voorkomen dat er te laat wordt gepicknickt of om de zonsondergang te bekijken. Het strand zou open zijn voor surfers, mensen die willen zwemmen of die willen wandelen of rennen.

Urenlang op het strand blijven op een handdoek is echter niet toegestaan. De prefect zal naar verwachting later deze week een beslissing bekendmaken.

Frankrijk zal de luchtvaartmaatschappijen niet dwingen om sociale afstandsmaatregelen aan boord op te leggen, zoals de minister van Vervoer heeft gezegd, en laat de maatschappijen de vrijheid om hun eigen voorzorgsmaatregelen te nemen, aangezien de vluchtschema’s na de financiering weer op gang komen.

Hotels, restaurants, touroperators: de hele Franse industrie is sinds 14 maart stilgelegd en 62.000 van haar bedrijven hebben al 6,2 miljard euro aan door de staat gegarandeerde leningen ontvangen.
We zijn bezig met de protocollen die een zo snel mogelijke heropening van de restaurants mogelijk maken. We krijgen de antwoorden van de gezondheidsautoriteiten in de week van 25 mei op de vragen wanneer en in welke departementen de restaurants open kunnen. 2 Juni???

De regering maakte geen enkel gebaar wat het btw-tarief betreft. Een collectief van restauranthouders onder leiding van Olivier Bertrand, de baas van de groep Bertrand (Quick, Burger King, Hippopotamus …), had het btw-tarief verlaagd willen zien tot 5,5 %.

Update 11 mei 2020

Het nieuwe formulier voor reizen meer dan 100 km van uw huis

Het nieuwe formulier voor reizen van meer dan 100 km van uw huis kunt u hier downloaden. U moet wel aangeven dat u voor het reizen een dringende reden heeft! U moet altijd een justificatief de domicile kunnen overhandigen (EDF-rekening, chequeboekje, verzekeringsbewijs etc.) Dit justificatief mag niet ouder dan een jaar zijn en bovendien moet uw naam en adres op het document vermeld zijn.

Het bedrag voor contactloos betalen is verhoogd van € 30,00 naar € 50,00.

Het dragen van mondkapjes in winkels wordt aanbevolen. Winkels kunnen iedereen verplichten om een mondkapje te dragen.

In diverse winkels is het verplicht om bij binnenkomst de handen te wassen met handgel. Volg de aanwijzingen op die gelden in diverse winkels. De aanwijzingen zijn niet overal gelijk (bijvoorbeeld winkelen met een mandje in plaats van een karretje, “eenrichtingsverkeer”, let op strepen die op de grond getrokken zijn etc).

Update 7 mei 2020

Zoals gehoopt worden de maatregelen in Frankrijk vanaf maandag 11 mei versoepeld

De regels voor reizen en vervoer in Frankrijk worden vanaf maandag 11 mei versoepeld, hoewel er nog enkele beperkingen gelden. Er is geen verklaring meer nodig om uw huis te verlaten, maar als u meer dan 100 km gaat reizen is er een nieuw soort formulier nodig dat aangeeft dat het om een dringende werk- of familiereden is.
Voor het werk kan elke reis die nodig is aanvaardbaar zijn, maar familie-uitstapjes moeten beperkt blijven tot bijvoorbeeld het bezoeken van iemand die ernstig ziek is of dringend hulp nodig heeft, of vanwege een overlijden in het gezin.

Het is mogelijk om te reizen binnen uw eigen departement (tot max 100 km), maar u dient wel een bewijs van adres bij u te hebben, zoals een energierekening.
Bij overtreding van de regels wordt een boete van 135 euro opgelegd.

Zoals verwacht is Frankrijk verdeeld in groene of rode gebieden, afhankelijk van factoren zoals het aantal nieuwe gevallen van mensen die positief testen voor Covid-19; hoe goed de ziekenhuizen het aan kunnen en de beschikbaarheid van testen.
De gebieden die als rood zijn geclassificeerd zijn Ile-de-France, Grand Est, Bourgogne-Franche-Comté en Hauts-de-France.

In de groene zones kunnen parken en tuinen heropend worden en collèges (middelbare scholen voor jonge kinderen) kunnen vanaf 18 mei heropend worden.

In de rode gebieden blijven collèges deze maand gesloten, maar in alle gebieden zullen de basisscholen in mei heropenen, in de meeste gevallen vanaf maandag, hoewel de ouders kunnen kiezen of ze hun kinderen al dan niet thuis houden. Voor het grootste deel zullen echter overal dezelfde regels gelden.

Stranden en meren en watersportcentra zullen gesloten blijven, tenzij de prefecten anders beslissen.

Ook in Mayotte en Ile-de-France zal bijzondere waakzaamheid geboden zijn aangezien het aantal gevallen van Covid-19 in het eerste geval toeneemt, terwijl het in het tweede geval niet zo snel afneemt als gehoopt.

De situatie zal eind mei opnieuw worden geëvalueerd in de hoop dat de regels vanaf 2 juni verder kunnen worden versoepeld.

Er komt geen verplichte opsluiting voor “risicogroepen”. Degenen die weten dat zij waarschijnlijk kwetsbaarder zijn vanwege een gevorderde leeftijd of een chronische gezondheidstoestand, moeten echter zoveel mogelijk dezelfde maatregelen blijven nemen als tijdens de confinementsperiode of zij moeten bijvoorbeeld maskers gebruiken als zij bezoek krijgen.

Iedereen die misschien symptomen van Corona heeft zoals een aanhoudende droge hoest, ademhalingsmoeilijkheden of verlies van smaak of geur, moet contact opnemen met de huisarts, een dienstdoende arts of 15 (Samu) bellen. U kunt een gratis test laten doen in een ziekenhuis, testlaboratorium, in een mobiele post of thuis. Als u positief test, zal uw arts ook de Assurance Maladie waarschuwen, die zal navragen met wie u recentelijk contact heeft gehad.
Die personen zullen indien nodig worden gecontacteerd om zich thuis te isoleren (en zullen gratis maskers in de apotheek kunnen krijgen) en eventueel buitenshuis zoals in een hotelkamer als het thuis moeilijk is. Ze zullen gevraagd worden om ziekteverlof te nemen van hun werk als ze niet thuis kunnen werken. Zij zullen zeven dagen na hun laatste contact met de besmette persoon worden getest, maar zelfs als de test negatief is, zal hen worden gevraagd om nog een week van isolatie voor de zekerheid.

Het gratis nummer 0800 130 000 blijft bestaan als u vragen hebt over de epidemie en wat u moet doen.

Wat betreft de kleine bedrijven die het moeilijk hebben, zal de hulp van het fonds worden vernieuwd en zullen de sociale lasten van de werkgevers van maart tot mei worden geschrapt voor alle sectoren die gedwongen werden te sluiten.

Bibliotheek, mediatheek, kunstgalerieën en bepaalde musea worden heropend op 11 mei. De prefecten zullen hiervan een lijst opstellen.

Bioscopen, theaters en festivalzalen, evenals overdekte sportzalen blijven gesloten”.

Bijeenkomsten moeten worden beperkt tot groepen van niet meer dan 10 personen.

Vanaf 2 juni kunnen kleinere festivals en theatervoorstellingen worden overwogen.

Tot september zijn er geen evenementen met meer dan 5.000 deelnemers.

De grenzen blijven tot nader order gesloten. “Met betrekking tot onze nationale grenzen, en met name de grenzen die we delen met onze Europese buren, hebben we besloten de geldende beperkingen te verlengen tot ten minste 15 juni!!” De beperkingen zullen worden gehandhaafd met Europese landen, tenzij er dwingende redenen zijn om te reizen, zoals werk of een dringende gezinsreden (bijvoorbeeld kinderopvang voor gescheiden ouders).

Op 11 mei zullen 400.000 bedrijven heropenen (875.000 werknemers) , 77.000 kapsalons, 33.000 kledingwinkels, 15.000 bloemisten, 3.300 boekverkopers zullen heropenen.

Vanaf 11 mei zal het lokaal vervoer, d.w.z. metro’s, bussen en TER’s, toenemen tot 50% van de normale capaciteit en dat percentage wordt uitgebouwd tot 100% aan het eind van de maand. Vanaf 11 jaar is het dragen van een masker verplicht.
Om de druk op het openbaar vervoer te verminderen, moeten de mensen zo veel mogelijk thuis blijven werken en zullen de werkgevers worden gevraagd te proberen de aankomst- en vertrektijden van de werknemers op elkaar af te stemmen.
In bepaalde gebieden zal het gebruik van het openbaar vervoer beperkt zijn tot bepaalde mensen op bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld in Ile-de-France tijdens de spits, voor mensen met een attest van hun werkgever of voor mensen met een dringende reisbehoefte.
De politie zal worden ingezet om ervoor te zorgen dat de stations en het openbaar vervoer niet overvol raken.

Om het langeafstandsverkeer te beperken zal de frequentie van de interregionale treinen nog steeds worden beperkt, waarbij de TGV’s in eerste instantie met een frequentie van 7% en eind mei met een frequentie van 40% rijden, en zullen reserveringen verplicht zijn.
Er zal slechts één plaats op twee worden bezet.

Update 30 april 2020

Déconfinement staat gepland op 11 mei. Het eventuele vervolg wordt per departement bekeken. Dit maakt het mogelijk om te beslissen of men kan starten op die datum met soepelere maatregelen of dat er strengere maatregelen moeten worden genomen.

Als de gezondheidssituatie op 11 mei het toelaat, begint een tweede fase, die tot 2 juni loopt. Dit moet ervoor zorgen dat de uitgevoerde maatregelen toereikend zijn om de uitbraak in te dammen. En om maatregelen te overwegen voor de volgende fase: van 2 juni tot de zomer.

Déconfinement zal een striktere vorm aannemen in departementen die zich in een of meer van de volgende situaties bevinden:

 • het aantal nieuwe gevallen in de bevolking over een periode van zeven dagen blijft hoog;
 • de capaciteit op de intensive care van het ziekenhuis blijft verzadigd;
 • het lokale test- en contactcentrumdetectiesysteem is niet voldoende voorbereid.

Vanaf donderdag 30 april zal de Directeur-generaal van Gezondheid elke avond, afdeling per afdeling, een kaart met deze resultaten presenteren. Deze kaart is een leidraad voor elk departement bij de voorbereiding van 11 mei. Op 7 mei worden de resultaten gebruikt om aan te geven welke afdelingen op 11 mei overgaan naar de status rood (hoge viruscirculatie) of groen (beperkte viruscirculatie). Deze kaart is een leidraad voor elk departement bij de voorbereiding van 11 mei.

Als u op deze link klikt, dan vindt u de grafiek van het deconfiniëringsplan dat de organisatie van het dagelijkse leven (sociaal leven en activiteiten, reizen, winkels, scholen en kinderdagverblijven, vervoer, sport) uitlegt:

Update 28 april 2020

De 3 hoofdpunten zijn: beschermen, testen, isoleren

Premier Édouard Philippe benadrukte vanmiddag dat de inperkingsmaatregelen die sinds 17 maart in Frankrijk zijn opgelegd,  versoepeld zouden moeten worden. Uiteraard alleen als de omstandigheden dat per 11 mei toelaten. Zijn toespraak zou worden gevolgd door een debat en een stemming.
Er werd reikhalzend uitgekeken naar de presentatie van de nieuwe maatregelen na 11 mei .
Édouard Philippe heeft de plannen voor het déconfinement op dinsdag 28 april om 15.00 uur gepresenteerd. Deze fase duurt van 11 mei tot 2 juni. De komende maand gaat men kijken welke verdere versoepeling mogelijk is na 2 juni en in de zomer.

 • Het dragen van mondkapjes is vanaf 11 mei verplicht tijdens reizen met het openbaar vervoer en op alle plekken waar de 1 meter afstandregel niet goed toe te passen is. Édouard Philippe verzekerde dat er “genoeg mondkapjes ” zouden zijn.
 • Telewerken, dat sinds 17 maart de regel is in alle bedrijven waar dat kan, moet tot minstens 18 mei worden gehandhaafd.
 • Eerst was er enige twijfel, maar de geldende maatregelen worden nu toch regionaal bekeken. Dit wordt dan vastgesteld op basis van diverse criteria (o.a. aantal nieuwe gevallen, beschikbare testen en ziekenhuiscapaciteit). Vanaf 7 mei wordt iedere week bepaald welke kleur een departement krijgt. Rood voor strikte maatregelen; groen voor minder strenge maatregelen. De eerste kaarten die de departementen van Frankrijk onthullen die als groen zijn geclassificeerd – wat betekent dat het coronavirus minder in omloop is – of rood voor waar de epidemie het meest verspreid is, werd door de minister van Volksgezondheid Olivier Véran gepresenteerd. Een derde tussenkleur – oranje – werd ook gebruikt op de kaart.
  In de aanloop naar een beslissende kaart op 7 mei wordt elke avond een nieuwe kaart gepresenteerd. De kaart van 7 mei, die alleen rood en groen zal zijn, zal worden gebruikt om de manier te bepalen waarop de déconfiniëringsmaatregelen op de afzonderlijke departementen zullen worden toegepast, aangezien het einde van de déconfinement op 11 mei begint.
  Een bredere déconfiniëring zal worden toegepast in groene departementen en meer beperkingen en strengere maatregelen in rode departementen. De heer Véran benadrukte het voorlopige karakter van de kaart.
  In de rode departementen “zal er de mogelijkheid zijn om scholen te sluiten als dat nodig is en om een aantal winkels en openluchtplaatsen te sluiten als dat nodig is”, vertelde hij op 29 april aan de publieke media France Info.
  Deze eerste kaart bestaat uit een combinatie van twee reeksen gegevens – het aantal raadplegingen in de spoedafdelingen van gevallen van mensen die verdacht worden van Covid-19 en de capaciteit en ‘stressniveaus’ van de reanimatie-eenheden van de lokale ziekenhuizen.
  Het is niet verwonderlijk dat heel Oost-Frankrijk en de regio Ile-de-France in het rood zijn weergegeven, het centrale deel van het land en het zuidoosten in het oranje (een tussenliggende kleurenrangorde) en een groot deel van het westen van het land in het groen – met uitzondering van het departement Lot. Drie departementen betwisten de aan hen toegekende kleurkeuze. Autoriteiten in Haute-Corse, Cher en Lot zeggen niet te begrijpen waarom hun departementen in het rood zijn geplaatst.
  Dit kleurenplan werd dinsdag door premier Edouard Philippe aangekondigd toen hij de déconfiniëringsplannen van de regering in het parlement schetste.
  “Deze kaarten zijn indicatoren die zullen worden gebruikt om beslissingen te nemen,” zei de heer Véran.
  Er zullen drie criteria worden gebruikt om de departementen als groen of rood in te delen: het aantal verdachte nieuwe Covid-19 gevallen over een periode van zeven dagen, de regionale reanimatiecapaciteiten en het niveau van de plaatselijke paraatheid voor het testen en opsporen van nieuwe gevallen van contact met geïnfecteerde personen. Dit derde criterium is niet gebruikt voor de eerste kaart. klik hier om de kaart te bekijken.
 • Alle bedrijven zullen op 11 mei open kunnen gaan, met uitzondering van cafés, bars en restaurants (uitspraak hierover volgt na 20 mei) en grote winkelcentra, waarvan de situatie eind mei zal worden onderzocht met het oog op een eventuele heropening op 2 juni.
 • Openbare bijeenkomsten of op privélocaties georganiseerd, zijn vanaf 11 mei beperkt tot 10 personen.
 • Grote musea (kleine musea mogen wel open), bioscopen, concertzalen en theaters blijven na 11 mei gesloten en evenementen met meer dan 5.000 deelnemers zijn tot september verboden.
 • Het professionele sportseizoen 2019-2020, inclusief voetbal, zal dus niet kunnen worden hervat.
 • Religieuze ceremonies, zoals doopfeesten of bruiloften, kunnen niet voor 2 juni plaatsvinden.
 • De stranden blijven ten minste tot 1 juni ontoegankelijk voor het publiek.
 • In de stad zullen parken en tuinen “alleen open zijn in departementen waar het virus niet actief circuleert”.
 • De regering zal 50% van de kosten van de maskers voor het publiek betalen die door de lokale autoriteiten worden gekocht.
 • Vanaf 30 april zal een e-platform worden gecreëerd waar men mondkapjes kan bestellen die door La Poste zullen worden geleverd.
 • De mondkapjes zullen verplicht zijn voor scholieren in collèges.
 • De regering zegt dat ze vanaf 11 mei 700.000 tests per week zullen kunnen uitvoeren. Wanneer iemand positief getest is op corona, worden 20-25 personen in de directe omgeving getest op het virus.
 • Nieuwe corona patiënten moeten zich direct isoleren (in quarantaine). Dit kan thuis, samen met alle huisgenoten. of alleen, in door de overheid beschikbaar gestelde hotelkamers.
 • Deze tests zullen voor 100% worden vergoed door het Franse sociale zekerheidsstelsel.
 • Vanaf 11 mei zijn de speciale formulieren niet meer nodig voor reizen dicht bij huis tot maximaal 100 km van de woonplaats, maar worden tot zeker 2 juni reizen van meer dan 100 kilometer alleen nog toegestaan voor “dringende familie- of beroepsredenen”.  Dan is nog steeds een formulier nodig!
 • Individuele sporten worden toegestaan en mensen kunnen verder gaan dan de huidige een kilometer van hun huis. Maar collectieve, indoor- of contactsporten zijn niet toegestaan.
 • Ook Frankrijk is (net als Nederland) aan het onderzoeken of een corona-app in verband met de privacy mogelijk is.

Dit zijn enkele aangekondigde maatregelen. Deze kunnen dus altijd nog gewijzigd of aangevuld worden.

Update 25 april 2020

Toegevoegd:

 • Door lockdown maatregelen, kan het lastig zijn het ‘Bewijs van in leven zijn’ op tijd op te sturen of te ontvangen. De SVB, ABP, Rabobank en veel andere pensioenfondsen, maar ook het UWV, hebben daarom de reactietermijn verlengd tot 1 oktober 2020. Check voor de zekerheid met uw eigen pensioenfonds of er een verlengingstermijn is ingevoerd.

  Wat moet u doen als u nog geen formulier ontvangen heeft?

  Tot 1 oktober worden geen nieuwe formulieren levensbewijs verstuurd. U krijgt het formulier levensbewijs daarna toegestuurd. Dan kunt u het invullen, laten ondertekenen en terugsturen.

 • Eind mei zal een definitief besluit worden genomen over een datum voor de heropening van cafés, restaurants en bars”, aldus de minister van Economie Bruno Le Maire aan het einde van een vergadering in het Élysée, gewijd aan de moeilijkheden van de horeca en het toerisme.

 • De overheid zal bijdragen aan het zo snel mogelijk beschikbaar stellen van maskers voor het grote publiek via de meest geschikte distributiekanalen. De eerste distributie zal vermoedelijk plaatsvinden vanaf 4 mei. De details moeten nog worden vastgesteld.
 • Het nieuwe formulier (l’attestation de déplacement dérogatoire) kunt u hier downloaden (is alleen op die dag geldig) of de directe link naar de digitale attestation (voor smartphone vanaf 6 april) kunt u hier vinden

Update 14 april 2020

Elektronische ondertekening van notariële akten is toegestaan tot 24 juni 2020

Publié le 14 avril 2020 – Direction de l’information légale et administrative (Premier ministre)

Het tekenen van een vastgoedakte? Een verkoopakte formaliseren? Het opstellen van een huwelijkscontract of een schenking? Deze akten kunnen tijdelijk op afstand worden afgehandeld tot 24 juni 2020. De beveiligde elektronische handtekening is bij wijze van uitzondering mogelijk voor alle akten in verband met de beperkingen door het confinement. Dit is besloten bij een decreet dat is gepubliceerd in het Publicatieblad van 4 april 2020 om de voortzetting van de economische activiteit aan te moedigen, met name op het gebied van onroerend goed.

Het confinement en sluiting van notariskantoren maakte het onmogelijk om fysiek aanwezig te zijn op het kantoor van de notaris voor het verlijden van een notariële akte. Het is nu mogelijk om van deze eis af te wijken. Zo kan de notariële activiteit volledig worden voortgezet.

Voor het opstellen van een akte, het verkrijgen van toestemming of een verklaring van elke partij kan informatie worden uitgewisseld via een communicatie- en transmissiesysteem op afstand (goedgekeurd door de Hoge Raad van Notarissen). Dit systeem garandeert de identificatie van de partijen en de integriteit en vertrouwelijkheid van de inhoud. Onder deze voorwaarden zijn de authenticiteit van de handeling en de rechtszekerheid gewaarborgd.

Deze maatregel is geldig tot het verstrijken van een periode van één maand vanaf de datum waarop de gezondheidstoestand wordt beëindigd, d.w.z. tot 24 juni 2020.

 

Update 13 april 2020

Belangrijkste punten:

 • Scholen en kinderdagverblijven zullen vanaf 11 mei geleidelijk aan opengaan, zodat alle kinderen weer van onderwijs kunnen profiteren. Momenteel hebben niet alle kinderen toegang tot internet.
 • Werknemers in verschillende sectoren zullen dan ook weer aan het werk gaan, maar restaurants, cafés, hotels en bioscopen/theaters zullen gesloten blijven. Grote festivals zullen pas medio juli weer beginnen. De situatie zal elke week worden geëvalueerd en de regels zullen indien nodig worden aangepast.
 • Tests zullen de overgang naar minder strikte maatregelen begeleiden, waarbij de gezondheidswerkers en de meest kwetsbare personen in de gemeenschap voorrang zullen krijgen. Vanaf 11 mei zal Frankrijk in staat zijn om iedereen te testen die mogelijke symptomen van Covid-19 vertoont.
 • Een vrijwillige en anonieme app wordt onderzocht en vóór 11 mei zal het concept worden besproken en bekeken met de nadruk op het volgen van de democratische beginselen, aldus de president. Over de terugkeer naar het normale leven zijn nog veel zaken onbekend.
 • Niet veel Fransen hebben het virus daadwerkelijk opgelopen, wat betekent dat het principe van de ‘groepsimmuniteit’ niet kan worden toegepast. Een vaccin is daarom de oplossing, zei hij. Er gaat meer geld naar de financiering ervan.
 • Wat de behandelingen van de zieken betreft, worden alle mogelijkheden onderzocht. President Macron benadrukte dat er nog steeds niet veel bekend is over het virus en dat iedereen vol goede moed door moet gaan.
 • De grenzen met niet-Europese landen blijven gesloten.
 • Vanaf 11 mei zullen er meer mondkapjes beschikbaar zijn. President Macron sprak niet over een verplichting om een mondkapje  te dragen, maar noemde een gebruik in bepaalde situaties, zoals in het openbaar vervoer aan te raden.
 • Over twee weken zal de regering een gedetailleerder plan voor de deconfinement van 11 mei presenteren.
 • Kwetsbare mensen met een bestaande ziekte moeten langer geïsoleerd blijven om beschermd te worden.

De president sprak vanuit de Elysee net na 20.00 uur na het traditionele applaus en het zingen voor de gezondheidswerkers. Het was zijn vierde toespraak tot de natie over het virus.

Hij bedankte het publiek en erkende het werk van de gezondheidswerkers en alle anderen die het land draaiende hielden en bedankte het publiek voor hun inspanningen in moeilijke omstandigheden.

“Ieder van u heeft door uw burgerzin, door het respecteren van de regels van de opsluiting, een verandering teweeggebracht.

Verschillende regio’s zijn gespaard gebleven en in de afgelopen dagen is het aantal mensen dat naar de intensive care gaat afgenomen.

“Zoals in elk land ter wereld hebben we geen ziekenhuisschorts meer en konden we niet meer zoveel mondkapjes verspreiden als we wilden. Zodra deze problemen werden geïdentificeerd, zijn we gemobiliseerd. Maar ik realiseer me volledig dat als je in de frontlinie staat, het moeilijk te horen is dat een wereldwijd tekort leveringen verhindert.

“Net als u, heb ik mislukkingen gezien, te veel vertraging, onnodige procedures, zwakheden in onze logistiek. We zullen te zijner tijd alle consequenties trekken.

“Maar de epidemie is niet onder controle. We moeten doorgaan met strikte huisarrest.”

De voorzitter benadrukte ook dat iedereen die aan andere ernstige ziekten en chronische ziekten lijdt, alle noodzakelijke zorg moet blijven ontvangen.

Hij kondigde aan dat bepaalde kosten worden geschrapt en dat specifieke hulpmiddelen voor bedrijven worden verstrekt. De burgemeesters zullen ook financiële steun kunnen geven aan gezinnen die het moeilijk hebben.

De aankondiging kwam omdat uit de laatste vrijgegeven cijfers blijkt dat het aantal doden in Frankrijk sinds het begin van de epidemie is gestegen tot 14.967 (+574 in 24 uur).

In totaal zijn 9.588 mensen gestorven in het ziekenhuis en 5.379 in verzorgingstehuizen en andere instellingen, zo kondigde het Directoraat-generaal Gezondheid aan.

Nog eens 6.821 patiënten bevinden zich in een ernstige toestand op de intensive care, met 227 nieuwe patiënten die in de afgelopen 24 uur op deze afdelingen zijn opgenomen. Rekening houdend met de ontslagen zijn er nu 24 minder patiënten op de intensive care, wat, hoewel een klein aantal, de vijfde dag van de achteruitgang is.

Confinement begon in Frankrijk op 17 maart.

 

Update 10 april 2020:

Heeft u dringend een tandarts nodig?

Tandpijn, tandprobleem, dringende noodzaak om naar een tandarts te gaan voor behandeling…… Een nationaal telefoonnummer, 09 705 00 205, dat uitsluitend bestemd is voor spoedeisende mondzorg, is door de Nationale Raad van de Orde van Tandartsen (le Conseil national de l’Ordre des chirurgiens-dentistes) ingesteld.

Hoe gaat u te werk?

Allereerst kunt u contact opnemen met uw eigen tandarts. Hij of zij zal u vragen om 09 705 00 205 te bellen als uw tandprobleem niet kan wachten. Als u geen tandarts heeft of als u geen contact met hem/haar kunt opnemen, kunt u direct bellen met 09 705 00 205. Na het kiezen van dit nummer moet u de cijfers van uw departement invoeren om een doorschakeling te maken.

Update 3 april 2020

Vanaf maandag 6 april is een app beschikbaar op smartphones, waarop het formulier “Attestation de Déplacement Dérogatoire” staat. Deze app is alleen te vinden op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken: Interieur.Gouv.fr om misbruik te voorkomen. Als u uw huis wilt verlaten, dan moet u op uw smartphone naar de website Interieur.Gouv.fr gaan en het formulier invullen. Het formulier is voorzien van een speciale QR-code, die alléén politieagenten op afstand kunnen scannen. De agenten hoeven uw smartphone dus niet aan te raken (uiteraard om besmetting te voorkomen). Ook het formulier via de app is maar voor eenmalig gebruik!!

U kunt hier het hele bericht lezen.

 • Het informatienummer (24 heures sur 24 et 7 jours sur 7) : 0 800 130 000 (het platform is niet bevoegd om medisch advies te geven, als u de eerste tekenen van luchtweginfecties (koorts of koortsgevoel, hoest) heeft, blijf thuis en bel uw arts. Als de verschijnselen erger worden (bijvoorbeeld ademhalingsmoeilijkheden en tekenen van verstikking), bel dan 15 of 114 voor mensen die moeite hebben met spreken of horen.
 • Voor diegenen die doof of slechthorend zijn, kunt u hier een vragenlijst raadplegen
 • Een update van het Coronavirus kunt u hier vinden
 • Veel vragen en antwoorden zijn hier te vinden en/of hier
 • Het formulier (l’attestation de déplacement dérogatoire) kunt u hier downloaden
 • Het aantal besmettingen kunt u hier raadplegen of hier
 • Lijst van winkels (update 20 maart) die (voorlopig!) open zijn kunt u hier vinden
 • Wat toegestaan is en wat verboden is kunt u hier vinden
 • Enkele andere belangrijke links kunt u hier vinden en/of hier
 • Te lezen op de site “gouv.fr”: Kijk eens naar de website “jeveuxaider.gouv.fr” Deze website is voor iedereen. Of je nu een vrijwilliger in hart en nieren bent, of altijd al gewend bent geweest aan associatieve missies. Of als je voor het eerst wat tijd en energie wilt geven. Omdat deze gezondheidsoorlog ongekend is, omdat het ons allemaal aangaat en omdat we het willen winnen. Samen. Via deze link kunt u de site bezoeken.
 • De wereldwijde ontwikkeling van het nieuwe coronavirus heeft geleid tot tijdelijke vermindering van consulaire dienstverlening. Informeer dus eerst even! Vooralsnog voor de periode van 18 maart tot 6 april 2020. De visaverlening wordt beperkt tot de categorieën ‘humanitair’ en ‘nationaal belang’. Aanvragen voor een nieuw nationaal paspoort kunnen alleen worden aangenomen wanneer een reisdocument verloopt of is verlopen, het aantoonbaar essentieel is voor het aanvragen van een verblijfsvergunning of een reis om aantoonbare medische of humanitaire redenen geen verder uitstel duldt. Laissez Passers kunnen worden afgegeven indien de nood acuut is. Alle andere diensten worden tijdelijk stopgezet.

Hoe kan ik tijdens het “confinement” contact opnemen met Rechtbanken, Postkantoren, Politiebureaus, Prefecturen, Pôle Emploi-bureaus (Les Services Publics), Opticiens? (update 2 april 2020)

Welke diensten worden geleverd tijdens het confinement?

De politiebureaus zijn meestal 24 uur per dag open voor het publiek. Alleen de politiebureaus die vroeger beperkte openingstijden hadden, zijn nu gesloten. Het is echter raadzaam om eerst het nummer 17 (Police/Gendarmerie) te bellen. Sommige meldingen of verklaringen kunnen namelijk online worden gedaan via de website van de Politie (la Police nationale). Klik hier voor de link.

De prefecturen zijn sinds 16 maart gesloten voor het publiek. Een groot aantal procedures kunnen online  worden uitgevoerd. Klik hier voor de link.

Postkantoren, post en pakketten

De Post heeft haar activiteiten beperkt met de opening van 1.600 kantoren tijdens bepaalde uren. U kunt de lijst van openstaande postkantoren hier raadplegen.

In de postkantoren zullen de volgende essentiële diensten prioriteit krijgen:

 • geldopnames aan de balies en de geldautomaten
 • contante stortingen bij geldautomaten
 • het deponeren van cheques
 • de overmaking DGFIP (Direction Générale des Finances Publiques)

Waar mogelijk zijn ook de volgende diensten beschikbaar:

 • afhaling van aangetekende brieven
 • pakketten en Chronopost
 • frankering van brieven op automatische machines
 • frankering en afgifte van pakketten en Chronopost
 • betaling van rekeningen
 • contante storting aan de balie
 • uitgifte en betaling van Western Union en internationale postwissels;
 • storting van contant geld en cheques voor professionals
 • verkoop van La Poste Mobile prepaid kits

U mag echter alleen naar het postkantoor gaan als het strikt noodzakelijk is.

Veel handelingen kunnen online worden gedaan. U kunt via deze link de site bezoeken.

Sinds 27 maart worden er op woensdag, donderdag en vrijdag post-, pakket- en persbezorgingsrondes gehouden. Deze regeling kan worden aangepast aan de lokale situatie.

Veelgestelde vragen zijn beschikbaar op de website van de Post. Klik hier om naar de site te gaan.

Pôle emploi (klik hier om naar de site te gaan)
Agentschappen zijn gesloten voor het publiek en afspraken worden geannuleerd. Adviseurs antwoorden per telefoon of e-mail. Adviseurs zijn telefonisch bereikbaar op 39 49 en per e-mail via hun persoonlijke ruimte op pole-emploi.fr en de My space – Pôle emploi applicatie.

Optiek: open voor dringende verzoeken

Heeft u uw bril gebroken? Dringende behoefte aan nieuwe lenzen? Een verandering van bril die niet kan wachten? Sinds 23 maart 2020 is er met het ministerie van Solidariteit en Volksgezondheid een minimale dienstverleningsafspraak gemaakt voor dringende optische verzoeken.

Hoe gaat u te werk?
U moet absoluut een afspraak maken. Om de dichtstbijzijnde opticien te vinden, kunt u de website urgenceopticien.fr of klik hier raadplegen, waar opticiens en hun openingstijden per week worden vermeld. Houd er rekening mee dat in deze periode niet alle diensten worden verleend door opticiens.