Wat te doen in de moestuin in december?

December is normaal gesproken niet de allerleukste maand om in de tuin te werken, maar nu we toch niet weg kunnen, is het niet alleen mogelijk om enkele klusjes uit te voeren, maar het is ook heerlijk om daar in deze lockdown periode mee bezig te zijn. Gewoon even lekker buiten zijn en dan toch even wat aan de tuin doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een paar bomen en struiken te planten, een aantal groenten zoals kool te oogsten of basismest aan te brengen voor de lentegroentetuin, als de grond niet bevroren is. Vergeet ook niet om alles nog een keer voor de zekerheid te controleren voordat het te laat is. Zijn alle potten en planten beschermd en is de hele tuin, inclusief bijvoorbeeld tuinslangen, water en tuingereedschap echt winterklaar?

Bloemen:
In december kunnen eventueel nog rozen geplant worden. Rozen zaai je in maart; stekken doe je in september; enten in oktober en planten van rozen doe je aan het begin van de winter: november/december. Rozen op stam zijn niet winterhard, dus pak ze goed in. Bij vorst die gepaard gaat met een schrale oostenwind, kunnen de stam en takken afsterven als gevolg van uitdroging.

Ben je nog een paar vergeten zakken bloembollen tegengekomen of heb je gewoon geen tijd gehad om ze in de grond te zetten?
Voorjaarsbloeiende bloembollen kun je in principe tot ongeveer half december nog poten, mits het niet vriest. Is de grond wel bevroren? Plant de bollen dan in potten, in potgrond met grit erdoor, en zet ze in de schuur of op een beschut plekje dicht bij huis. Zo kan de wortelvorming toch op gang komen en heb je in het voorjaar toch vrolijk bloeiende bollen. Heerlijk om in het vroege voorjaar wat kleur in je tuin te hebben.
Wil je besdragende takken van de hulst gebruiken in je kerstschikking? Haal dan de mooiste takken naar binnen voordat vogels zich aan de bessen te goed doen.

Bomen en struiken mogen dus nog worden geplant als het niet vriest. Maar let wel goed op de plek waar je ze plant. In je tuin kun je de bomen en planten laten groeien die je wilt, maar je moet wel rekening houden met een eventuele buurman. Ook het onderhoud van beplanting op of in de nabijheid van de erfgrens kent zijn specifieke voorschriften, net als het oogsten van fruit van deze beplanting. Je hebt niet het recht om de vruchten en bloemen te oogsten die boven jouw grondgebied hangen. Maar wat op natuurlijke wijze valt, mag je gebruiken of verwijderen.

Beplanting zoals bomen en struiken mag worden geplaatst in de buurt van de grens van een aangrenzende woning in overeenstemming met de lokale regelgeving: dus bestaande bijzondere regelingen, of gevestigde en erkende lokale gebruiken.
De gemeente kan altijd meer informatie geven.

Algemene regels:
Als je een boom wilt planten op de erfgrens van jouw eigendom en er geen specifieke lokale regels gelden, is de afstand tot het aangrenzende terrein afhankelijk van de hoogte van de beplanting.
Is de hoogte van de beplanting minder dan of gelijk aan 2 meter, dan is de minimale afstand tot de erfgrens 0,5 meter.
Als de hoogte meer dan 2 meter is, dan is de minimale afstand tot de erfgrens 2 meter.
De afstand wordt gemeten vanaf het midden van de boomstam.
De hoogte van de beplanting wordt gemeten vanaf de bodem tot de top van de boom.

Grenst jouw tuin aan een openbare weg, dan gelden andere regels dan bij de erfafscheiding met de buren.
Let ook goed op de snoeiverplichtingen voor de stroom- en telefoonlijnen!

Succes met alle werkzaamheden!