Vogeltje wat zing je vroeg..........

Het is in deze tijd van het confinement ontzettend stil buiten. Je kan op dit moment allerlei “nieuwe” geluiden horen. Wat met het verkeer niet opviel, valt nu wel op. En dat geldt zeker voor het zingen van de vogels.
April/mei zijn goede maanden om vogelgezang te horen in de tuin en het is echt leuk om te proberen te achterhalen welk geluid bij welk vogeltje hoort.

Nu het voorjaar is aangebroken, zijn er veel vogels aanwezig en zingen ze uit volle borst.

De websites Les Amis des Animaux en Web-Ornitho kunnen helpen bij het identificeren van het soort vogel dat in uw tuin zingt. Alle vogels hebben hun eigen taal, soms zingen ze en soms ‘schreeuwen’ ze om elkaar of natuurlijk omdat ze op zoek zijn naar voedsel.

Bij ons is er op dit moment een bijzondere vogel neergestreken. Hij of zij maakt het geluid van “roepie roepie” maar het lijkt ook wel op “kloet”. Dit klinkt ons zeer bijzonder, maar toch heel bekend in de oren. Wij hebben gezocht op internet en ….. gevonden! Klik hier voor het antwoord! Kijk er naar! Dat is echt genieten!

Mannelijke vogels zingen op het moment van de voortplanting om hun aanwezigheid te laten zien en om vrouwtjes aan te trekken. Er wordt gezegd dat ze veel algemener zingen dan de vrouwtjes.
Het eerste type vogel dat in maart begint te zingen is de tsjiftjaf. Voor hun gezang verwijs ik graag naar de site www.les-amis-des-animaux.be of klik hier.

Dan zingt de merel aan het begin van de lente. Het liedje wordt vaak verward met dat van de nachtegaal. Voor hun gezang verwijs ik weer graag naar de eerdergenoemde site of klik hier.

De nachtegaal is overigens meer aanwezig in bossen en parken…

De zanglijster staat bekend om haar manier van zingen die zeer melodieus is.

Sommige vogels zingen ook terwijl ze vliegen. Het is het geval met de veldleeuwerik die kan zingen tot een hoogte van 100 meter.
Dan laat hij zich naar beneden gaan en opent zijn vleugels pas als hij zich een paar meter boven de grond bevindt.

Kortom, er is buiten gelukkig genoeg te beleven en te genieten op dit moment.

Lijster

           Roodborstje