Enkele veranderingen vanaf 1 september/1 oktober 2021

Verhoging van de gasprijzen, bedrijfsgezondheidsprotocol, plafond voor restaurantvouchers gehandhaafd op € 38,- , telefoonnummer 3919 voor vrouwelijke slachtoffers van geweld 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk, verlaging van de vergoeding voor gedeeltelijke werkloosheid voor werknemers van bedrijven in beschermde sectoren, deadline voor de betaling van de belasting op onroerend goed (IFI), nieuwe methode voor het berekenen van APL voor professionaliseringscontracten ….

Gereguleerde gasprijzen: + 8,7%

Op 1 september zal het gereguleerde verkooptarief (TRV) van het door Engie verkochte aardgas met 8,7% (exclusief belastingen) stijgen ten opzichte van het tarief, geldend in augustus 2021.
In september 2021 zijn de prijswijzigingen:

  • + 2,7% voor klanten die gas gebruiken om te koken;
  • + 5,5% voor klanten met dubbel gebruik, koken en warm water;
  • + 9% voor woningen die verwarmen met gas.

Dit is de vijfde opeenvolgende maandelijkse verhoging van deze tarieven. In lijn met de trend die de voorbije maanden werd waargenomen, wordt deze stijging verklaard door een forse stijging van de gasprijzen op de wereldmarkt, gehandhaafd door een laag niveau van Europese opslag. In totaal zijn de tarieven exclusief belastingen sinds begin 2019 met 15,8% gestegen.

Steun sportclubs: Pass'Sport

1 september 2021 is de start van een nieuwe staatssteun. Gezinnen van kinderen tussen 6 en 17 jaar gaan minder betalen voor een sportclublicentie. De toelage bedraagt 50 euro per kind. In totaal gaat het om 5,4 miljoen kinderen in Frankrijk.

Daling van de prijs van bepaalde sigarettenmerken

Op woensdag 1 september 2021 zijn enkele sigarettenmerken in prijs verlaagd.

De belangrijkste wijzigingen in het gezondheidsprotocol:

  • Het einde van verplicht telewerken;
  • Het dragen van een mondkapje blijft de regel in het bedrijfsleven, zeker in gesloten collectieve ruimtes;
  • Medewerkers die alleen werken in een nominatief kantoor (of kamer) hoeven geen mondkapje te dragen als ze alleen op kantoor zijn;
  • Sinds 30 augustus 2021 zijn werknemers, vrijwilligers, dienstverleners, uitzendkrachten en onderaannemers die werken in bepaalde plaatsen, vestigingen, diensten of evenementen verplicht om de pass sanitaire te overleggen, d.w.z. het resultaat van een RT-PCR-test, een antigeentest of een zelftest uitgevoerd onder toezicht van een gezondheidswerker gedurende maximaal 72 uur, of een bewijs van vaccinatie status of een certificaat van herstel na besmetting door Covid-19;
  • Vanaf 27 september 2021 kunnen werknemers die extra risico lopen wanneer telewerken geen optie is een uitzonderlijke dagvergoeding ontvangen, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen;
  • Werkgevers moeten de vaccinatie van hun werknemers bevorderen door hen toestemming te geven om afwezig te zijn tijdens werkuren.

Verhoging van het maandelijkse abonnementsgeld voor Netflix

Vanaf 1 september 2021 krijgen abonnees van Netflix te maken met een prijsverhoging. Wie zich abonneert op het pakket voor één scherm, zal € 8,99 per maand moeten betalen (was € 7,99). Het standaardpakket voor twee schermen gaat omhoog naar € 13,49 per maand (was € 11,99). Abonnees van het premiumpakket voor maximaal vier schermen tegelijk, betalen nu € 17,99 (was € 15,99).

Einde van de vergoeding van het vervoer naar een vaccinatiecentrum

De vergoeding van vervoerskosten naar een vaccinatiecentrum voor mensen die niet in staat zijn alleen te reizen, eindigt op 1 september 2021. Tot nu toe werden deze kosten vergoed op basis van een doktersrecept. Mensen die naar het vaccinatiecentrum willen gaan, zullen dat op eigen kosten moeten gaan doen.

Verhoging van het minimumloon (SMIC) vanaf 1 oktober 2021

Het minimumloon (SMIC) gaat vanaf 1 oktober naar € 1589,- bruto per maand (was € 1554,58). Het bruto uurloon gaat naar € 10,48 (was € 10,25).

Het telefoonnummer 3919 voor vrouwelijke slachtoffers van geweld

Chantage, geweld, beledigingen, mishandelingen … Vrouwelijke slachtoffers van geweld kunnen contact opnemen met het nummer 3919. Gratis en anoniem. Dit telefoonnummer is nu 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Het platform voor het luisteren naar slachtoffers van huiselijk geweld,  is daarom vanaf
1 september 2021 ononderbroken bereikbaar.

Info Service-public.fr