Update mei 2023

Aanvragen DigiD soms lastig
Let op: het is nog geregeld druk om een afspraak te maken voor het ontvangen van een activeringscode voor DigiD via videobellen met Nederland Wereldwijd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit te maken met de verplichte 2-trapsverificatie, die ook gevolgen heeft voor Nederlanders buiten Nederland die zaken moeten doen met de Nederlandse overheid: zij moeten hiervoor soms een nieuwe DigiD aanvragen omdat ze nog geen sms-verificatie hebben of omdat het telefoonnummer niet meer klopt.

Dit alles zorgt voor een grote toeloop in de afspraken voor de ontvangst van een DigiD activeringscode via videobellen door Nederland Wereldwijd.

Volgens het ministerie worden spoedverzoeken zoveel mogelijk afgehandeld en is Nederland Wereldwijd zich zeker bewust van de druk op het videobellen; daarnaast wordt gekeken naar uitbreiding van de capaciteit.
De SNBN gaat er daarmee van uit dat dit een tijdelijk probleem is, maar nodigt tegelijkertijd iedereen uit om ervaringen en bestaande issues te delen. Ook blijven we iedereen de tip geven om op vrijdag kort na 9 uur ’s ochtends Nederlandse tijd een afspraak te zoeken omdat dan de afspraken voor de volgende week worden vrijgegeven. Voor Nederlanders buiten Nederland die AOW ontvangen staat de (wellicht snellere) route via de SVB open.

Deze tekst is van de Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN)

Update mei 2023

Inloggen op Mijn SVB gaat veranderen

Om in te loggen bij “MijnOverheid” heeft u een DigiD nodig. Vanaf 10 mei 2023 kunt u op Mijn SVB niet meer inloggen met uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. U kunt dan alleen inloggen met: 

  • uw DigiD gebruikersnaam, wachtwoord en sms-controle  
  • de DigiD app
  • een Europees erkend inlogmiddel

Door een extra beveiliging toe te voegen aan het inloggen, zijn uw gegevens nog beter beschermd.

Logt u nog in met alleen gebruikersnaam en wachtwoord? En heeft u geen sms-controle of DigiD app? Dit kunt u alsnog regelen zodat u “Mijn SVB” na 10 mei kunt blijven gebruiken.

Hier kunt u meer informatie vinden.

Update december 2022/januari 2023 (nieuwe datum!!)

Op “MijnOverheid” inloggen met DigiD app of sms-controle
Om uw persoonlijke gegevens nog beter te beschermen kunt u op een aantal websites vanaf 30 januari 2023 alleen nog inloggen met de DigiD app of sms-controle. Dit betekent dat u altijd uw telefoon nodig heeft bij het inloggen. Inloggen met alleen uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord is dan niet meer mogelijk.

DigiD app
De DigiD app is de makkelijkste manier om veilig in te loggen. Zo zijn uw persoonlijke gegevens nog beter beschermd. U hoeft geen wachtwoord te onthouden. Alleen een pincode die u zelf kiest.

Kijk voor meer informatie over de DigiD app op www.digid.nl/inlogmethodes/digid-app

Sms-controle
Heeft u geen smartphone of tablet? Dan kunt u ook inloggen met een sms-controle. U ontvangt dan een sms-code op uw mobiele telefoon. Of kies voor een gesproken sms-code. Deze kunt ook op een vaste telefoon ontvangen. U wordt dan automatisch gebeld op uw vaste lijn en ontvangt een gesproken sms-code.

Kijk voor meer informatie op www.digid.nl/inlogmethodes/sms-controle

Inloggen vanuit het buitenland
Woont u in het buitenland en kunt u niet inloggen met de DigiD app of sms-controle? Bijvoorbeeld omdat u alleen een omdat uw telefoonnummer verouderd is of omdat uw telefoonnummer niet bij ons bekend is? Dan adviseren wij u om opnieuw een DigiD aan te vragen. Geef tijdens de aanvraag uw telefoonnummer op. Dan kunt u daarna eenvoudig de sms-controle en DigiD app activeren. Uw DigiD-gegevens gaan niet verloren wanneer u een nieuwe DigiD aanvraagt.

Op de website Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat een uitgebreide uitleg hoe u een DigiD aanvraagt vanuit het buitenland.

https://mijn.overheid.nl/

Update december 2022

Op “MijnOverheid” inloggen met DigiD app of sms-controle
Vanaf 5 januari 2023 is het inloggen bij “MijnOverheid” alleen nog mogelijk met de DigiD app of sms-controle. Dit betekent dat er voortaan altijd een telefoon nodig is bij het inloggen.
Dit zou kunnen betekenen dat er een nieuwe DigiD aangevraagd zal moeten worden. Dit kan tegenwoordig ook via Videobellen.
Heeft u nog geen DigiD App, of een oud telefoonnummer of nog geen nummer gekoppeld, check dan wat u moet doen op NederlandWereldwijd. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

“Op 8 november 2022 heeft er weer een DigiD Burgerpanel plaatsgevonden waar Stichting GOED aan heeft deelgenomen. Het DigiD burgerpanel voert verschillende gebruikersonderzoeken uit naar de toegankelijkheid van DigiD. Wij hebben gevraagd om Nederlanders in het buitenland hier in de toekomst ook bij te betrekken”, aldus Stichting GOED.

(zie ook artikel “Proef DigiD”)

Stichting GOED (Grenzeloos Onder Één Dak)

Tweestapsverificatie DigiD

Sinds 15 mei dit jaar is een tweestapsverificatie nodig voor de DigiD. Een mooi blog hierover, geschreven door Lou Bartels, slaat de spijker op z’n kop: “hoe moeten bejaarden of mensen, die niet zo handig zijn met apps en internet en koppelcodes en PIN’s en verificaties, dit in godsnaam volbrengen?”
Nu heeft Logius, de digitale dienstverlener van de overheid, laten weten dat ” iedereen die op MijnOverheid wil inloggen dat vanaf volgend jaar alleen maar via tweestapsverificatie – dus via de DigiD-app of sms-controle – kan doen”; verwacht wordt dat dit in de loop van 2020 zal zijn.
Dat de tweetrapsverificatie een probleem kan zijn vanuit het buitenland, hadden Kamerleden via Kamervragen ook al aan de kaak gesteld. Het antwoord van staatssecretaris Knops:
“Ik realiseer mij en betreur dat dit voor een deel van de Nederlanders die in het buitenland wonen en een DigiD willen of moeten hebben tot ongemak leidt en dat zij dit als een probleem ervaren. De gewenste betrouwbaarheid van DigiD en de eisen die deze stelt aan het uitgifteproces laten mij vooralsnog geen andere keuze. Wel bekijkt mijn ministerie samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), mede in het kader van het project “Loket Buitenland”, naar mogelijkheden om de dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland op dit punt te verbeteren.”

De SNBN staat o.a. in contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken hierover. Zodra we hierover nieuws te melden hebben geven we het door. Wij maken ons grote zorgen over de praktische uitwerking die deze maatregel (ergens) in 2020 voor Nederlanders buiten Nederland tot gevolg zal hebben.

Bron: Stichting Nederlanders Buiten Nederland