La Ferme Ouverte Geitenboerderij Le Lenteuil  Molières

Wij hadden al gehoord dat wij een keer een kijkje moesten gaan nemen bij een geitenboerderij in de buurt van Molières. Dat was natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd. Dus zijn wij op een middag, gewapend met fototoestel en notitieblok op pad gegaan.
Wat wij met eigen ogen zagen was geen geitenboerderij maar een geitenparadijs. Het zijn oorspronkelijk Nederlandse melkgeiten. De geitjes worden met heel veel liefde sinds viereneenhalf jaar prima verzorgd door Cheyenne en Richard.

Wij hebben die middag met Cheyenne gesproken. Zij praat ook echt bevlogen en met veel liefde over de geiten. Zij zegt zelf ook “dat zij het samen doet met de geiten!” Cheyenne heeft na haar studie hier eerst stage gelopen, heeft Richard ontmoet en is niet meer weggegaan. Zij heeft zichzelf alles geleerd en “gewoon” alles zelf gedaan. De dierenarts laat ook met een gerust hart veel aan haar over. Bepaalde dingen (zoals sondevoeding geven) wil zij altijd zelf doen omdat je goed moet weten wat je moet doen.

In een aparte ruimte staan de bokken. De bokken houden ze zelf omdat daar de ruimte voor is. Ook zij hebben lekker de ruimte.

Wij kwamen op een prima moment, namelijk precies in de eerste lammerperiode. Die periode begint ongeveer 15 januari en duurt tot ongeveer half maart. De tweede periode is in mei/juni en de derde en laatste is in augustus. Er zijn dus 3 periodes. Na de zomer melken zij ongeveer 700 geiten en dan hebben zij ook nog 1000 lammeren! Wat een aantal en dus: wat een werk voor hun! Ongelooflijk. Rond de 24e januari waren er al 10 lammetjes en begin februari was dat aantal al opgelopen tot 80 lammetjes. Het is zo schattig om te zien. Het is hier voor de geiten iedere dag een feestje. Ze hebben heerlijk de ruimte, kunnen lekker rondlopen in een hele schone omgeving en de geiten hebben zelfs een speeltoestel waar ze superblij mee zijn!

De geitjes die voor de eerste keer moeten lammeren worden niet gemolken; de rest twee keer per dag: ‘s morgens en ‘s avonds. Deze melkgeiten geven per jaar per geit ongeveer 1300 liter. Van deze melk wordt elders vooral cabécou kaas gemaakt. (Cabécou is een Frans geitenkaasje uit de streken Périgord, Quercy en Rouergue in de regio Occitanie. Cabécou betekent klein geitje in het Occitaans. Doordat het kaasje klein is, rijpt het snel. De rijpingstijd ligt ergens tussen de 10 en de 30 dagen. Na 10 dagen is de kaas mild, na 30 dagen is deze scherp en droog.)
In principe worden de geiten doorgemolken. Er lopen zelfs ook geiten bij van 14/15 jaar!
In een aparte ruimte staan de bokken. De bokken houden ze zelf omdat daar de ruimte voor is. Ook zij hebben lekker de ruimte.
Wat ons opviel was vooral dat alle geitjes zo schoon waren en lekker rustig en zonder stress rondliepen. Je ziet gewoon aan alles dat zij het hier goed hebben.
Nu moet ik zeggen dat ook Richard en Cheyenne lekker “rustig” hun werk doen en de indruk maken dat zij al het werk samen (met een beetje hulp) prima aankunnen.

Iedereen die zelf een keertje dit paradijsje wil aanschouwen, is van harte welkom, maar….graag eerst even bellen om een tijd af te spreken om een beetje de rust voor de geitjes te bewaren.

La Ferme Ouverte
Le Lenteuil
24480 Molieres
+33 6 47 62 66 54